Ajándék mentőautó segít a csontvelő-átültetett gyerekeken

A Raiffeisen Bank 13 milló forintos mentőautót ajándékoz a budapesti Szent László Kórház Csontvelő-transzplantációs Osztályán működő Démétér Ház Alapítványnak. Az adomány a csontvelő-átültetés előtt és után álló, gyenge immunrendszerű gyerekek szállításához nyújt megoldást.

A Démétér Ház térítésmentes, steril apartmanjaiban a beteg gyerekek és családjaik otthonos körülmények között, együtt tölthetik a nehéz időszakot. A csontvelő-transzplantáción átesett gyerekeknek azonban sokszor el kell hagyniuk a Démétér Házat különféle kezelések, sebészeti beavatkozások, szintfelmérő vizsgálatok céljából.

Anyagi lehetőségek hiányában a kemoterápiától és a transzplantációs kezeléstől legyengült szervezetű gyerekek szállítása idáig megoldatlan volt: hosszú órákat kellett folyósokon ülve mentőre várakozniuk, és az is előfordult, hogy az anyagi gondokkal küszködő szülők kényszerültek taxit rendelni. A kis betegekre a taxikban és a nem speciálisan fertőtlenített mentőautókban egyaránt fertőzések leselkedtek. Ez a legyengült gyerekszervezetek számára akár végzetes veszélyforrást is jelenthetett - áll az adományról hírt adó Kurt Lewin Alapítvány közleményében.

A Raiffeisen Bank egy Ford Transit típusú korszerű, magas színvonalon felszerelt betegszállító mentőautót bocsát az Démétér alapítvány rendelkezésére, amely díjmentesen szállíthatja az osztályon kezelt és a fenntartó kezelésekre visszajáró gyerekeket. “Örömet jelent számunkra, hogy hozzájárulhatunk az Alapítvány működéséhez. Meggyőződésünk, hogy a gyerekek gyógyulási esélyeinek javításában mérföldkő ez a steril betegszállító autó. A mentőautónak köszönhetően a sterilitás biztosított, az édesanya együtt utazhat gyermekével és végre nem kell akár a fél országot végigutazni, amíg több más várakozó beteget is összegyűjtenek” - nyilatkozta Szabó Ferenc, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese. A bank egyébként a hónap során a Szemem Fénye Alapítványt is támogatásban részesíti, egy újszülött mentésre is alkalmas mentőautó ajándékozásával.

A Démétér Alapítvány célja a vérképzőrendszeri rákos megbetegedésben szenvedő gyerekek, ezen belül a csontvelő transzplantáción átesett betegek gyógyulásának és azt követő rehabilitációjának elősegítése, a kórházban eltöltött hosszú hetek alatt szinte elkerülhetetlenül bekövetkező izoláció hatásainak enyhítése. Munkatársai ezt egyrészt sok éves kórházi tapasztalatokra épülő, átgondolt szociális és művészetterápiás program megvalósításával kívánják elérni, másrészt a betegek jobb kórházi körülményeinek megteremtése érdekében, folyamatos médiakampányok segítségével kívánják a közvélemény figyelmét felhívni az égető problémákra (donorkérdés, szociális problémák, a betegek kirekesztődése a társadalomból).

A Démétér Ház 2006. december és 2007. szeptember között 40 beteg gyermeknek és hozzátartozójának nyújtott otthont. A családok átlagosan 41 napot töltöttek az intézményben, ami 98 százalékos kihasználtságot jelent. Az Alapítvány munkatársai művészetterápiás programokat, vidéki élményterápiát, beszélgetős estéket, kulturális és gyermek programokat is szerveznek a beteg gyerekek és hozzátartozóik számára.

(KLA, NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.