Az NBH és az Egy-Másért Alapítvány kapcsolata bonyolultabb a vártnál

Sokkal kuszább a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és az Együtt Egymásért, Egy-Másért Alapítvány kapcsolata, mint azt eredetileg feltételezték - mondta Demeter Ervin, az alapítvány működésének nemzetbiztonsági kockázatait vizsgáló bizottság fideszes elnöke szerdán, a testület zárt ülését követően. A bizottság délutáni nyilvános ülésen Szilvásy Istvánt, az Állami Egészségügyi Központ főigazgatóját hallgatta meg arról, milyen kapcsolatban állt az alapítvánnyal.

A Nemzetbiztonsági Hivatal és az alapítvány kapcsolata sokkal összetettebb, árnyaltabb és kuszább, mint azt korábban feltételeztük, ezért számos kérdés vetődött fel - fogalmazott Demeter Ervin. A testület Gyarmati Györgyöt, az NBH korábbi megbízott főosztályvezetőjét, az Egy-Másért alapítvány volt kuratóriumi tagját és Galambos Lajost, az NBH nyugalmazott főigazgatóját hallgatta meg zárt ajtók mögött.

A fideszes képviselő, volt titokminiszter tájékoztatása szerint az ülésen a vám- és pénzügyőrség és az NBH kapcsolatát számos kritika érte. Demeter Ervin azt mondta, tisztázásra vár a pénzügyőrség és a hivatal kapcsolata, ugyanis számos olyan állítás hangzott el, amelyek ennek rendellenességére utal.

Arra az újságírói kérdésre, hogy volt-e az NBH és az alapítvány között intézményesített kapcsolat, Demeter Ervin azt válaszolta, ebben a kérdésben is ellentmondásos információt kaptak.

Szilvásy István, az Állami Egészségügyi Központ főigazgatója a testület délutáni nyilvános ülésén elmondta: a korábban általa vezetett BM Központi Kórház és az alapítvány 2006. novemberében vette fel először a kapcsolatot, amikor az alapítvány vezetőit előzetes bejelentkezés után fogadta. Mint elhangzott, az alapítvány kuratóriumának elnöke, az alapítvány jogásza és még egy munkatárs közölték vele, hogy közvetlen módon szeretnék támogatni a központi kórházat.

A kérdésre csak később tértünk vissza, a szerződést 2007 elején kötöttük meg. Az alapítványi adományt humánerőforrás támogatására kívánták felhasználni - közölte Szilvásy István, aki a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter, Szilvásy György testvére.

Szilvásy István elmondta azt is, hogy megdöbbenéssel értesült a médiából az alapítvány körül kialakult botrányról. Hozzátette: ugyancsak a médiából értesült arról, hogy másik testvére, Szilvásy Péter milyen módon áll kapcsolatban az alapítvánnyal.

A bizottság szerdán nem tudta meghallgatni Szilvásy Pétert és Simon Ibolyát, az Egy-Másért alapítvány jogi képviselőjét.

A Nemzetbiztonsági Iroda júniusban közzétett jelentésében az szerepelt, hogy valószínűsíthető, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Földesi-Szabó László volt rendőrtiszt részéről a politikai szféra felé történő kapcsolatépítést szolgálta, hogy az alapítvány támogatást nyújtott a Szilvásy István vezette BM Kórháznak, illetve eseti megbízásokat adott Szilvásy Péter grafológusnak. Ez azonban a jelentés szerint nem járt a várt eredménnyel: az ügyben indult eljárásba a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter nem avatkozott be. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.