Gyurcsány tegnapi hírügynökségi interjúját magyarázza

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán közleményben foglalkozott azzal, hogy a Bloomberg amerikai hírügynökség vele készített és kedden közzétett interjúja "néhány fontos ponton már olyan idegenül cseng", mintha a leírtakat nem is ő mondta volna.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy egy interjú a szerkesztés során - minden manipulatív szándék nélkül is - változhat, és kétségkívül ez történt a vele készített interjúval: a szöveg egészéhez képest egyébként igen kevés, de politikailag annál nagyobb figyelemben részesülő mondat esetében a szerkesztés során akaratlanul is módosult az eredeti szándék szerinti mondanivaló.

Gyurcsány Ferenc példaként azt a sok médium által átvett mondatot említi, miszerint azt nyilatkozta volna, hogy 2010-ben biztosan ő lesz pártja miniszterelnök-jelöltje. "Az (...) eredeti szövegből kiderül, hogy ilyet egyetlen egyszer sem mondtam az interjú során, ilyen, vagy ehhez hasonló mondat kizárólag a riporter szájából hangzott el, többnyire kérdés formájában" - írta közleményében a miniszterelnök.

A Miniszterelnöki Hivatal közzétette az amerikai hírügynökség tudósítójával folytatott beszélgetés eredeti, szerkesztett leiratának részleteit. E szerint a kormányfő a szocialista párton belüli utódait firtató kérdésre azt válaszolta: "Ezért én aztán meglehetősen legitimnek tekintem azt, hogy egyik-másik kollégában ott buzog a vágy és az ambíció, hogy őbelőle még pártelnök és miniszterelnök legyen. Szerintem ez rendjén van". Hozzátette ugyanakkor, hogy "nem számítok arra, hogy valaki a párton belül kihívást intéz a politikámmal és a személyemmel szemben.(Olyan kihívást), ami érdemben változtatná meg a politikai felállást Magyarországon. Nem számítok rá."

Arra a felvetésre, hogy marad-e a koalíció, Gyurcsány Ferenc és 2010-ben mi várható, vissza lehet-e nyerni a támogatottságot addig, az eredeti szöveg szerint a kormányfő úgy válaszolt: "Aki ismeri a magyar választási törvényeket 1990-től, az tudja, hogy még olyan párt még soha nem nyert választást Magyarországon, amelyik két választás között vezetett. Egyetlen egyszer sem. A magyar választási rendszer e tekintetben mindig azt a meglepetést hozta, hogy a ciklus közepén befutónak hitt versenyző a végére elfáradt. Sokat hibázott, győztesnek hitte magát. (…) Belpolitikában végigmehetnénk ezen a soron. Ezért ebből az nem adódik, hogy, aki ma vezet, az biztosan bukni fog, aki pedig ma nem vezet, az biztosan nyerni. De annyi biztosan adódik, hogy azt, hogy mi van ma, abból semmi nem következik 2010-re. Ez a két dolog független egymástól. Ezért én valóban azt gondolom, hogy amit kezdtünk rendkívüli nyomás alatt és nyilván nem mindig tökéletesen, azt be kell fejezni. Jól meg kell csinálni. A végén azt kell mondani Magyarországnak, hogy 'tényleg nagyon nehéz volt, de látjátok, megcsináltuk'."

Közleményében Gyurcsány Ferenc leszögezte, hogy "természetesen nem kér" helyreigazítást; meggyőződése, hogy a hírügynökség szakemberei az interjú készítése és szerkesztése során tisztességesen és szakszerűen jártak el.

(MTI)

Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.