A madárinfluenza vírusára bukkantak a Duna-delta egyik településén

A madárinfluenza vírusára bukkantak a román állategészségügyi hatóságok a Duna-delta egyik településén - jelentették szerdán román hírforrások.

A délkelet-romániai Tulcea megye Murighiol nevű falujában korábban találták meg egy háztartásban a szóban forgó kórokozót. A szerdán közzé tett laboratóriumi eredmények megerősítették, hogy a súlyosan fertőző H5N1 vírusaltípusról van szó. Nicolae Lazar, a román állategészségügyi hatóság illetékes vezetője közölte: már a gyanú megállapítását követően több tucatnyi madarat megsemmisítettek az érintett háztartásból.

A település bejáratainál fertőtlenítő pontokat állítottak fel, a hatóságok korlátozták az állatok szállítását, illetve betiltották a szárnyas hús és a tojás forgalmazását. Az állatorvosok felvilágosítják a lakosságot arról, hogy milyen alapvető higiéniai szabályokat kell betartani a madárinfluenza terjedésének megakadályozása érdekében. A román állategészségügyi hatóság értesítette már az Európai Bizottságot a madárinfluenza-vírus ismételt felbukkanásáról.

Romániát 2005-ben és 2006-ban is súlyosan érintette a madárinfluenza-járvány. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében több mint egymillió szárnyast pusztítottak el.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.