Kerékpár - vége a rózsás időknek

A magenta színű trikók hiányozni fognak a 2008-as Tour de France-on és más profi országúti kerékpárversenyeken. A Deutsche Telekom azonnali hatállyal befejezte a nevét viselő 29 fős csapat szponzorálását. A vészféket a bonni székhelyű konszern a sorozatos dopping-botrányok miatt húzta be: a kínos leleplezések komolyan kezdték fenyegetni a konszern jó hírnevét és üzletmenetét.

Az utolsó cseppet a pohárban az idei Tour de France-on "anyagozás" miatt megbukott Patrik Sinkewitz esete szolgáltatta. A 27 éves profi - az egy éves eltiltásért és 40 ezer eurós bírságért cserében - részletes vallomást tett a Német kerékpáros Szövetség illetékesei előtt, a gyónás során kimerítő részletekkel szolgált a csapatnál használt dopping-módszerekről. Sinkewitz "kipakolása" nyomán a Deutsche Telekom (DT) számára egyértelművé vált: hiába állapodtak meg legutóbb 2006-ban, a legnagyobb német sztár, Jan Ullrich lebukása és felfüggesztése után az istállót irányító sportvezetőkkel a doppingmentes versenyzésről, a háttérben szemérmetlenül tovább folytak az "olajcseréknek" hívott vérdoppingok és más praktikák.

A Deutsche Telekom 1991-ben szállt be az országúti kerékpározás szponzorálásába. Öt évvel később a csapat színeiben a dán Bjarne Riis, 1997-ben pedig Ullrich nyerte meg a Tour de France-ot, de mindkettőjükről kiderült, hogy doppingoltak. Riis már beismerte bűnösségét, Ullrich tagad, de a spanyol hatóságok több - a német versenyzőhöz köthető - vérkészítményt találtak a híres-hírhedt sportorvosnál, Eufemiano Fuentesnél.

Sajtóértesülések szerint a DT 25 millió euróért vásárolta ki magát a 2010 végéig szóló szerződésből, vagyis a csapatnak elvben jövőre - más néven - még lesz pénze a versenyzéshez. Az adidas ugyanakkor közölte, nem hosszabbítja meg a 2008 végén lejáró kontraktust. Akkor szintén hátat fordít a kerékpározásnak a másik neves német csapatszponzor, a Gerolsteiner is. Az üzenet egyértelmű: komoly cég nem kér a doppinggal fertőzött kerékpársportból és elzárja a pénzcsapokat. Kérdés, hogy ezt mások is követik-e - a profik világában valószínűleg csak ezt a nyelvet értik.

(Berlin)

Doppinglabor
Doppinglabor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.