Kodály a metrón

A Metrógaléria címét hiába keresik a térképen, mert a kiállítások a BKV metrókocsijaiban zajlanak. Sokszor láthattuk őket korábban is: amikor az ablakon túl elsuhanó alagút sötétje mellett a Bartók-évforduló, a Versmetró vagy éppen a Maus-sorozat képeivel találkozott a tekintetünk.

A Kodály életét bemutató húsz tabló az oktatási és külügyi tárca szakemberei által összeállított és számos országot megjárt kiadvány alapján készült. A kiállítás a lehető legtöbb szempontból szeretné bemutatni Kodály Zoltán életét. Akinek szerencséje van, és jó sokat utazik a metrón, a kiállítás két hete alatt találkozhat az összes tablóval: megismerheti Kodály életét, karrierje szempontjából is fontos emberi kapcsolatait, politikai szerepvállalását, és persze zeneszerzői és zenepedagógusi pályáját. Rengeteg idézetet olvashatunk a Kodály által adott interjúkból, akárcsak a kortársaktól, akik közül a Kodályt méltatók, például Yehudi Menuhin szavai nem kevés büszkeséggel töltik el az olvasót.

Kodály a jeles évfordulón feltehetően jobban örülne persze, hogyha életrajzának és az őt méltató zenészek, zeneszerzők és politikusok szavainak olvasgatása helyett inkább elénekelnénk néhány népdalt. De a dalra fakadást a metróközönség valószínűleg nem díjazná. Ha valaki mégis kitart amellett, hogy a szemein kívül a hangszálait is bevonja a megemlékezésbe, december elsején látogasson el a WestEndbe: itt tartják ugyanis a Kodály országa sorozat utolsó rendezvényét, és a plázában fellépő kórusok tagjai közé nyugodtan be lehet állni énekelni.

Aki sokat utazik, az összes tablót végigböngészheti
Aki sokat utazik, az összes tablót végigböngészheti
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.