Az átvilágítás után tisztának tartja magát a lengyel püspöki kar

A lengyel püspöki kar ma élő tagjai közül senki sem dolgozott a kommunista titkosszolgálatnak - állapította meg a lengyel egyház belső vizsgálata.

Az ellenőrzést két testület végezte. Az eredményről Stanislaw Budzik, a lengyel püspökség főtitkára számolt be a Dziennik című lap keddi számában. Ezzel befejeződött az egyháznak a múlt feltárását célzó munkája, legalábbis, ami a püspököket illeti - mondta Budzik.

Az egyházi méltóság elismerte, hogy "jó tucatnyi" mai püspök szerepel a lengyel kommunista titkosszolgálat (SB) aktáiban fedett munkatársként, illetve operatív vagy nem hivatalos kapcsolatként. Ezek az említések azonban a püspöki kar főtitkárának megfogalmazása szerint "egyoldalúak"; egyik érintett esetében sem találtak olyan bizonyítékot - például aláírást egy beszervező nyilatkozaton -, amelyből kiderülne az adott egyháztag együttműködési készsége.

Stanislaw Budzik közölte, mindkét egyházi vizsgálóbizottság jelentését csak kivonatosan hozzák nyilvánosságra; nem nevezik meg a titkosszolgálati munkatársként feltüntetett püspököket. A Nemzeti emlékezet intézetének (IPN) archívuma azonban hozzáférhető a történészek és az újságírók számára, így csak idő kérdése, hogy az érintett püspökök aktái napvilágra kerüljenek - fűzte hozzá a lengyel püspöki kar főtitkára.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.