Ausztriában nyomoznak a Gripen-ügyben

A bécsi államügyészség utasítására vizsgálat folyik Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák üzletember ellen a Gripen-üggyel összefüggésben - erősítette meg a hivatal szóvivője. Az államügyészség a szövetségi bűnügyi hivatalt (BKA) bízta meg a nyomozati eljárás lefolytatásával.

Az üzletember az Osztrák Néppárthoz (ÖVP) tartozó Maria Rauch-Kallat volt egészségügyi miniszter férje, és a nyáron került az érdeklődés középpontjába.

Akkor az STV svéd televízió bemutatott egy dokumentumfilmet, amely szerint Alfons Mensdorff-Pouilly egy Red Diamond nevű off-shore cégen keresztül szerződést kötött a BAE-Systemsszel a Gripen-üzlet cseh- és magyarországi elősegítésére: állítólag szolgálataiért több millió euró "jutalékot" kapott. (A BAE-Systemsnek 20 százalékos részesedése van a vadászgépeket gyártó Saab vállalatban.)

Gerhard Jarosch ügyészségi szóvivő közölte, hogy a nyomozást a svédországi, csehországi és magyarországi információk alapján kezdeményezték, mert fennáll egy esetleges bűncselekmény elkövetésének gyanúja. A három ország ügyészi hatóságaitól kapott iratokban rögzített tényállás két lehetséges irányt - megvesztegetést és hivatali visszaélésben való bűnrészességet - jelöl meg vizsgálati célként. A szóvivő szerint arról korai lenne még beszélni, hogy a nyomozati eljárás vádemeléssel végződik-e.

Az üzletember az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva meglepetésének adott hangot, hogy "ebben az ügyben vizsgálat zajlik ellene". Reményét fejezte ki, hogy az ellene felhozott "hamis vádak végérvényesen megdőlnek".

Mensdorff-Poully már a nyáron cáfolni igyekezett, hogy bármi köze lett volna a Gripen-ügylethez, rajta keresztül semmilyen kenőpénz nem áramlott a bérleti szerződések (Csehországban 2003-ban, Magyarországon 2004-ben történt) nyélbe ütésének elősegítésére. A BAE-Systems tanácsadójaként Magyarországgal is foglalkozott ugyan - mondta akkor egy osztrák lapnak -, de semmiféle üzletkötést nem készített elő. "Politikai és kulturális információkat kellett Magyarországról Londonba közvetítenem. A Gripenekhez ennek nem volt semmi köze" - állította.

Az üzletember irodája annak idején bejelentette, hogy jogi lépéseket tesznek az STV ellen, végül azonban elálltak szándékuktól, nem tartották azokat "célravezetőnek".

(MTI)

Gripen vadászgép
Gripen vadászgép
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.