Csádi pogárháború: mindkét oldal a másik fél súlyos veszteségeit ünnepli

A csádi kormányerők több száz lázadó fegyverest öltek meg a  nyugat-szudáni Dárfúr tartomány közelében hétfőn vívott harcokban -  jelentette be a csádi hadsereg, míg a lázadók azt közölték, hogy  több mint 200 kormánykatonát öltek meg.


A harcok azután törtek ki az afrikai ország keleti részén, hogy két lázadó csoport a hét végén véget vetett a kormánnyal egy  hónapja kötött tűzszünetnek.

A kormányerők a dárfúri határtól mintegy 50, Abéchétől pedig 90 kilométerre fekvő Abou Goulemnél támadtak a lázadók menetoszlopára -  közölte a csádi hadsereg közleményében. A közlemény szerint több száz lázadót megöltek, több százat fogságba ejtettek.

A Szövetség a Demokráciáért és a Fejlődésért (UFDD) lázadó szervezet által egy ellenzéki honlapon közzétett közlemény szerint a lázadók a harcokban több mint 200 kormánykatonát öltek meg.

A négy legnagyobb lázadó csoport képviselői a múlt hónapban írtak alá békemegállapodást a líbiai Szirtben Idriss Deby csádi  elnök kormányával. Az UFDD és Tömörülés a Változásért pénteken jelentette be, hogy vasárnap véget vet a tűzszünetnek.

Az Európai Unió békefenntartóit a tervek szerint a következő hetekben vonultatják fel a térségben, hogy megvédelmezzék a mintegy 400 ezer dárfúri és csádi menekültnek segítséget nyújtó segélymunkásokat.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.