A Liga visszatér a Kossuth térre

Ma reggel 23 Volán-társaságnál üzemkezdettől reggel hét óráig munkabeszüntetések lesznek. A Liga december 17-től hirdetett határozatlan idejű, országos sztrájkot az egészségbiztosítás privatizációja, a nyugdíjszámítás új szabályai ellen, és a korkedvezményes nyugdíj megtartásáért.

A Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) ma reggel üzemkezdettől hét óráig sztrájkot hirdetett. A tegnapi egyeztetésen nem tudott megegyezni a munkaügyi kormányzat és a szakszervezet a buszvezetők korkedvezményes nyugdíjjogosultsága ügyében. Csizmár Gábor munkaügyi államtitkár bejelentette, hogy kezdeményezi a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítását annak érdekében, hogy eleget tegyenek a szakszervezet követelésének. Így január 1-jétől valamennyi menetrend szerinti járaton a busz típusától függetlenül szereznének korkedvezmény-jogosultságot az autóbuszvezetők, s nem csak a korszerűtlen kocsikon ülőknek járna ez a jog. A megállapodást azonban a KKSZ elnöke, Korcsolayné Kovács Krisztina nem írta alá.

Korcsolayné lapunknak azzal indokolta a döntést, hogy a kormány csak egy évre vonatkozóan vállalná a típusfüggőség felfüggesztését. Kérdésünkre, hogy miként magyarázzák meg az érintetteknek, hogy így elveszett a lehetőség, hogy januártól minden buszsofőrre vonatkozzon a korkedvezmény, a szakszervezeti vezető azt mondta: a rendszer átalakításáig, 2010-ig olyan kevés az idő, hogy nem éri meg az áldozat, ami azzal járna, hogy a következő évben nem sztrájkolhatnak, ugyanis 2008-ra sztrájkmoratóriumot kellett volna vállalniuk a típusfüggőség eltörléséért. Herczog László, a munkaügyi tárca szakállamtitkára lapunknak erre úgy reagált: érthetetlen a szakszervezet döntése, ugyanis teljesítették a követelésüket. Szükség lett volna a megállapodásra, hogy még tegnap benyújtsák a parlamentnek a törvényjavaslatot. A határidőt így lekésték. A sztrájkmoratóriumra hivatkozást Herczog művi érvnek látja.

A sztrájk nem lesz teljes, a Vasi Volánt várhatóan nem érinti. A sofőrök részt vettek a Liga által szervezett múlt szerdai munkabeszüntetésben, de most nem állnak le. A többi, 23 társaságnál viszont - eltérő ideig ugyan, de - nem közlekednek a Volán-járatok. Azt nem lehet megbecsülni, hogy az utasok körében mekkora fennakadásra lehet számítani, mert például a Vasi és a Körös Volán múlt heti sztrájkja idején a mentesítő, szerződéses buszokat alig vették igénybe.

A Liga folytatja az egészségbiztosítás átalakítása és a nyugdíjszámítás január 1-jén életbe lépő új szabályozása elleni országos tiltakozó akciósorozatát. Ezúttal már határozatlan ideig sztrájkolnak. Igaz, a kezdés időpontja kijelöli a valószínű végpontot is: a konföderáció december 17-én kezdi a sztrájkot, karácsonyra viszont emberi számítások szerint abbahagyják. Gaskó István elnök tegnap a Liga Tanács felhatalmazása alapján bejelentette: azoknak, akiknek olyan a munkájuk, hogy nem sztrájkolhatnak december 15-én, a Kossuth téren demonstrációt szerveznek. A sztrájkot pedig az egészségbiztosítási törvény tervezett zárószavazásának napjára időzítették. Ha a parlament elfogadja a jogszabályt, addig folytatják, amíg azt a képviselők vissza nem vonják. Gaskó ismét közölte, hogy aki politikai céllal akar tüntetni, maradjon otthon. Elmondta, hogy tárgyalnak a két legnagyobb konföderációval, az MSZOSZ-szel és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával, amelyek talán csatlakoznak a tiltakozó akcióhoz, ha a sztrájkhoz nem is.

Lendületben - Gaskó István a sajtó elé indul
Lendületben - Gaskó István a sajtó elé indul
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.