Kettő helyett tíz ujjlenyomat

Csütörtöktől mind a tíz ujjukról lenyomatot vesznek a washingtoni Dulles repülőtérre érkező külföldiektől. Az elmúlt négy évben csak a két mutatóujj lenyomatát rögzítették, és digitális fényképet készítettek a beutazókról.

Az amerikai hatóságok már 90 millió ujjlenyomatot tartalmazó adatbázist építettek ki, a mostani lépéstől azt várják, hogy pontosabbá váljon a rendszer és csökkenjen a hamis riasztások száma. Az amerikai belbiztonsági tárca illetékese szerint nem számítanak a sorok meghosszabbodására. - Az eljárás meglehetősen gyors és fájdalommentes, nincs szükség hozzá tintára. Nem akarunk hosszú sorokat - mondta sajtóértekezletén Robert Mocny, a beutazókat ellenőrző US Visit program igazgatója.

A 2001. szeptemberi terrortámadások nyomán bevezetett nyilvántartási rendszer eredményeiről keveset tudni. Nem hozták nyilvánosságra, sikerült-e akár csak egyetlen terroristát vagy bűnözőt elfogni a segítségével. A kongreszszus mindenesetre a tavalyi 363 millió dolláros keretet megtoldotta még 99 millióval. A tízujjas ellenőrzést a washingtoni próba után néhány hónapon belül Bostonban, New Yorkban és San Franciscóban is bevezetik. A cél az, hogy 2008 végére az összes belépési ponton ezt az eljárást alkalmazzák. Addigra a kilépőket is ellenőrizni fogják, hogy megállapítsák, nem maradtak-e tovább az Egyesült Államokban, mint amennyi időre a vízumuk szólt. Valószínűleg csak ezt követően kerül sor a jelenleg 27 országra kiterjedő vízummentesség új államokra való kiterjesztésére. Magyarország, bár még nem minden feltételt sikerült maradéktalanul teljesítenie, várhatóan bekerül a bővítés első körébe.

Belépés ujjlenyomattal
Belépés ujjlenyomattal
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.