Már biztos a jövőbiztos

A jövő nemzedékek alkotmányos jogainak is lehet őre, miután a parlament tegnap megszavazta a "zöldombudsman" intézményének létrehozásáról szóló ötpárti javaslatot.

Európában páratlan intézményt állított föl az Országgyűlés, reméljük, hogy az EU is létrehoz hasonlót - így kommentálta a szavazást Schiffer András, a Védegylet ügyvivője. Mint mondta, a hatalmi koncentrációt ellensúlyozó új közjogi struktúra kialakítása a Védegylet régi követelése. A zöldombudsman létrehozását még 2000-ben kezdeményezték, a törvényjavaslatot eredetileg Sólyom László dolgozta ki, még a Védegylet vezetőségi tagjaként. Az ötpárti egyeztetéseket is a civil szervezet moderálta, ennek során megőrizték az eredeti koncepciót, ami egy "középerős" ombudsmant jelent (gyengébb az adatvédelmi, de erősebb az általános ombudsman jogosítványainál).

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa elsősorban a környezetrombolás megfékezésében segíthet. Részt kell majd vennie az ország hosszú távú stratégiáinak, területfejlesztési koncepcióinak kialakításában, a nemzetközi kötelezettségvállalásokban és a jogalkotásban. Kiemelt szerepe lesz a környezetvédelmi ügyekben, de hatósági jogosítványai nem lesznek. Véleményezheti viszont, akár vissza is vonathatja a környezetkárosítással kapcsolatban hozott hatósági döntéseket, szükség esetén bírósághoz fordulhat.

Túl erős jogosítványokban azonban nem mindenki volt érdekelt, az öt párt képviselője és a házelnök jelenlétében ünnepélyesen aláírt szöveget ugyanis kis híján alaposan átírták. A szocialista Avarkeszi Dezső ugyanis nyirbálta volna a zöldbiztos jogosítványait, nem engedte volna például, hogy az új ombudsman beavatkozóként vehessen részt közigazgatási döntéseket felülvizsgáló perekben. Avarkeszi módosításait ráadásul a múlt héten a szocialista frakció többsége is elfogadta, így néhány szavazaton múlott, hogy nem kaptak parlamenti többséget. A tegnapi zárószavazáson már egységesen voksoltak a pártok, így szokatlan összhang alakult ki.

A zöldombudsman személyére a köztársasági elnök tesz javaslatot, információnk szerint Nagy Boldizsár nemzetközi jogász a legesélyesebb. Az államfő az adatvédelmi biztossal együtt nevezi meg jelöltjét, két héten belül. (Péterfalvi Attila mandátuma ugyanis december 11-én lejár, az államfő várhatóan új jelöltet állít.) Sólyom László ezúttal sem egyeztet jelöltjeiről a pártokkal, legfeljebb civil szervezetekkel.

Egyelőre három az ombudsman - Péterfalvi Attila, Kállai Ernő és Szabó Máté
Egyelőre három az ombudsman - Péterfalvi Attila, Kállai Ernő és Szabó Máté
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.