Pirruszi győzelem?

Megtörtént a csoda; megdőlt minden papírforma; a racionális forgatókönyvek hajítófát sem értek vasárnap Romániában - a várakozásokkal szemben az egymástól függetlenül (sőt egymás ellen kampányoló) magyar politikai formációk mindnyájan képviselői helyeket nyertek az európai parlamenti választásokon. Magyar szempontból ennél szebb eredmény el sem képzelhető. Markóék és Tőkésék most győzelmi ünnepet ülnek, legfeljebb azért keserű a szájízük, mert a másik testvérnek is van miért örülnie.

Azért persze a püspöknek jóval több, hiszen kampánykezdetkor szinte reménytelennek látszott helyzete. Vasárnap este óta viszont minden oka megvan rá, hogy úgy érezze: ő a romániai magyar közösségben megvívott ütközet igazi nyertese. De Orbán Viktor is igazolva láthatja azt a tézisét, hogy Erdélyben van hely a nap alatt két magyar pártnak - amiből az egyik ráadásul befolyása alatt áll. A Tőkést támogató fideszes taktika sikeresnek bizonyult; a magyarországi ellenzéki párt választási beavatkozása meghozta gyümölcsét. Ennek ára a jövő titka - az pedig még odébb van.

A váratlan magyar választási sikeren túl van még egy fontos hozadéka a voksolásnak. Ezúttal először csaphatott össze demokratikus viszonyok között a romániai magyar közösségben hosszú évek óta meglévő két markáns politikai irányzat. És mostantól senki nem vonhatja kétségbe, hogy mindkét pólus valós szavazói bázisra támaszkodhat. Fény derült továbbá a köztük lévő erőviszonyokra is. Mindez fontos a jövőt illetően - akár a teljes szakítás, akár az együttműködés irányában haladnak majd a dolgok. Erre is, arra is megvan az esély. Minden attól függ, milyen következtetésekre jutnak sikerükből az érintettek. Mert az elért eredmény egyaránt helyreállíthatja a romániai magyar közösség politikai egységét, ugyanakkor véglegessé teheti az irányzatok szakadását is. A döntés politikai bölcsesség függvénye lesz. Az RMDSZ akár az eddigi vonal megerősítését is kiolvashatja a szavazásból, miközben a püspök bátrabban gondolhatja, hogy az autonómiakövetelésen alapuló radikalizmusnak van kifutása Erdélyben.

Ha a felek tényleg csak ennyi tanulságot szűrnének le a választások kimeneteléből, akkor valójában nem érdemelnék meg a politikus nevet. Ez adott esetben ugyanis katasztrófapolitikát jelentene az erdélyi magyar közösség számára, a magyar politikusok számára pedig fokozatos periferizálódást. Ám nehéz feltételezni Markóról és Tőkésről olyan fokú politikai ignoranciát, hogy ne elemeznék mélyebben a vasárnapi csoda okait. Vagyis ne lennének tisztában azzal, hogy sikerüket túlnyomórészt a román szavazóknak köszönhetik. Akik azzal tettek nekik óriási szolgálatot, hogy otthon maradtak - szinte megduplázva ezzel minden egyes magyar szavazat értékét. Az erdélyi magyarok fegyelmezettebbnek bizonyultak a románoknál, pártjaiknak azonban az örömmámor csillapodtával illene majd észrevenniük, hogy mozgósítási kampányuk valójában nem is sikerült olyan fényesen. Most vasárnap ugyanis kétszázezer magyar szavazattal kevesebb került az urnákba, mint a korábbi választásokon. Más szóval a jövő évben esedékes helyhatósági - esetleg parlamenti - voksolásokon a vasárnap összegyűlt magyar szavazattömeg semmire sem lenne elég.

Ezért van most veszélye egy csapdahelyzetnek. Annak is, hogy a tegnapelőtti siker pirruszi győzelemnek bizonyul. Leginkább persze akkor, ha az RMDSZ és Tőkés (no meg Orbán Viktor) a teljes szakítás felé venné az irányt. Ezzel ugyanis egy újabb csoda várására rendezkednének be. Csakhogy a csodáknak megvan az a természetük, hogy ritkán fordulnak elő. Az erdélyi történelem viszont éppen arra tanítja az ott élőket, hogy megmaradást, élhető jövőt csodákra építeni nem lehet. Okos politikát pedig még kevésbé.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.