Putyin Washingtont kárhoztatja

Az Egyesült Államok nyomására nem küld megfigyelőket a vasárnapi orosz parlamenti választásokra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogi Hivatala (ODIHR), jelentette ki tegnap Vlagyimir Putyin.

- Nyilvánvaló, hogy a cél az orosz választások elhiteltelenítése, persze ez nem fog sikerülni - nyilatkozta az orosz elnök, hozzátéve, hogy ez hatással lesz az orosz-amerikai államközi kapcsolatokra.

Az ODIHR a hónap közepén döntött úgy, hogy eláll a parlamenti választások megfigyelésétől, a lassan kiadott vízumokra és arra hivatkozva, hogy az orosz hatóságok nem teszik lehetővé a választások teljes körű ellenőrzését. Az orosz fél továbbra is háromszáz külföldi megfigyelőt vár, az Európa Tanács, a Független Államok Közössége és az EBESZ parlamenti közgyűlésének megfigyelőivel pótolva a távol maradókat.

Az ellenzék szerint azonban a parlamenti választásokat már az előkészületekkor korlátozta az orosz vezetés, eltiltva több ellenzéki pártot a megmérettetéstől. Végül tizenegy párt indulhat, a felmérések szerint kétharmados többséget a Putyin nevével fémjelzett Egységes Oroszország szerez, amely az elnök melletti népszavazásnak minősítette a választást. A hétszázalékos parlamenti küszöb átlépése még az Orosz Kommunista Párttól, a lojális, ám magát ellenzékiként deklaráló Orosz Liberális Demokrata Párttól és a Méltányos Oroszországtól várható.

Az állami televíziós hírműsorok többnyire az ellenzéket elítélő és a Putyin-pártot támogató információkkal szolgálnak, általában az államfőről szóló tudósítások révén.

Tegnap az orosz felsőház kitűzte az elnökválasztás napját is, noha még mindig kérdés, kit is támogat a Kreml a 2008. március 2-i megmérettetésen. A jelenlegi államfő az alkotmány szerint távozik a hatalomból, noha korábban megerősítette, hogy a "nép bizalmát élvezve" később is igyekszik megőrizni befolyását. Ugyanakkor a felsőház elnöke, Szergej Mironov szerint elméletileg lehetséges akár Putyin indulása is, amennyiben előtte lemond posztjáról.

Elítéli Garri Kaszparov letartóztatását és az ellenzékkel szembeni hatósági fellépést - jelentette ki az EU-bizottság elnöke, José Manuel Barroso. Az egykori sakkvilágbajnokot a szombati moszkvai ellenzéki tüntetés után tartóztatták le, illegális felvonulás megszervezésével vádolva a Kremllel szemben álló Másik Oroszország (DR) mozgalom emblematikus figuráját. Az ötnapos elzárásra ítélt Kaszparov mellett a héten további harminc letartóztatott ügyét vizsgálja a bíróság.

Putyin választási gyűlésen
Putyin választási gyűlésen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.