Malina Hedvig panaszt tett a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságánál

A szlovák hatóságok "embertelen és megalázó bánásmódja" miatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához nyújtott be panaszt Malina Hedvig, aki az igazához ragaszkodva kitartóan azt állítja, hogy tavaly két bőrfejű megverte, mert magyarul beszélt.

A Nyitrán tanuló magyar nemzetiségű csallóközi egyetemista tavaly augusztus óta tartó kálváriája miatt fordult Strasbourghoz. Ügyvédje jelezte: védence nem anyagi természetű kártérítést akar kieszközölni, mindössze arra számít, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága megfelelő erkölcsi elégtételt ígérő módon bírálja el a vele megtörténteket, s mindazt, amit panasza nyomán eddig el kellett szenvednie.

Az MTI értesülése szerint Malina Hedvig elsődlegesen annak a nyitrai rendőrségi nyomozónak az eljárását sérelmezi, aki - miután a lány az őt ért bántalmazást bejelentette - két hét múltán leállította az ismeretlen elkövetők ellen folyó nyomozást, s aki a panaszos szerint a kezdetektől fogva azt igyekezett bizonyítani, hogy a támadás meg sem történt, az egészet Malina Hedvig találta ki, s végül a nyomozás lezárását is ezzel indokolta.

Malina Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica a strasbourgi beadványt indokolva kijelentette: Igenis megsértették védence jogait, igenis embertelen és megalázó módon bántak vele, ami ellenkezik az emberi jogok védelmét szavatoló európai egyezménnyel, egyszersmind megvonták tőle az ugyanezen egyezmény biztosította hatékony jogorvoslat keresésének jogát.

Elemzők és sajtóvélemények szerint az időközben nemzetközileg is elhíresült és a magyar-szlovák államközi kapcsolatokat is megzavaró Malina Hedvig ügyben a szlovák hatóságok eljárása igencsak rendhagyó. Nem szólva arról, hogy magas rangú politikai vezetők a lányt elmarasztaló, vádaskodó módon nyilatkoztak. Robert Fico kormányfő annakidején kijelentette: a Malina Hedvig-ügy kormánya megdöntésére irányult. Fico az indoklással azóta is adós maradt.

Jogi szakértők, valamint a lány ügyvédje is többször tett arra utaló nyilatkozatot, hogy a lány valamilyen titkosszolgálati játszma áldozata. Az ügy számos furcsaságára rámutató média több mint egy éve tartja napirenden a Malina Hedviggel kapcsolatos kérdéseket, de máig nem lehet tudni, vajon miért nem a támadás lehetséges elkövetőit keresik, miért nem erre irányul a legfőbb ügyészség vizsgálata, miért azt kutatják még ma is, hogy igazat mondott-e a lány vagy sem, amikor a rendőrséghez fordulva bejelentette, hogy megtámadták, s ezt számos külsérelmi nyom, valamint két orvosi látlelet is bizonyította.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.