A házbizottság elé kerül Toller juttatásainak kérdése

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság elé terjeszti a pécsi Fidesz azon kérését, hogy indítson eljárást idén január 1-jétől Toller László vagyonnyilatkozatának és más bejelentési kötelezettségeinek jogszabályszerű teljesítéséről, és szüntesse meg a fennálló törvénytelenségeket és szabálytalanságokat.

A Fidesz pécsi szervezetének elnöksége a múlt héten felszólította az MSZP Baranya megyei szervezetét is, hogy kezdeményezzen törvénymódosítást Toller László képviselői jogi státusának rendezése miatt, vagyis szabályozzák a munkavégzés közben tartós munkaképtelenséget és egészségkárosodást szenvedett képviselők helyzetét.

A Fidesz emlékeztetett arra, hogy Toller László, az MSZP országgyűlési képviselője 2006 júliusi balesete óta munkaképtelen, a parlament honlapján szereplő adatok szerint azonban havonta utalják neki a képviselői tiszteletdíjat és a költségtérítést. A Fidesz pécsi városi elnöksége arra szólította fel az MSZP Baranya megyei szervezetét, hogy méltósággal, de határozottan járjon el Toller László képviselői jogi státusának rendezésében.

Az ellenzéki párt szerint összesen 11,3 millió forint utaltak a politikusnak, erősen vitatható módon, mert Toller László sajnálatos balesete óta munkaképtelen. "Köztudomású, hogy képviselői feladataival kapcsolatban nem merülhettek fel költségei, így a 4.592.640 költségtérítés átutalása és felvétele nyilvánvalóan törvénytelen" - közölte az ellenzéki párt.

Toller László, Pécs volt polgármestere 2006. június 19-én Dombóvár közelében szenvedett balesetet a szolgálati gépkocsiját vezető Szőke János társaságában, amikor a szemből érkező, két teherautót előző Mercedes gépkocsival való ütközést próbálták meg elkerülni. A gépkocsivezető később a kórházban belehalt sérüléseibe, a politikus pedig tartós egészségkárosodást szenvedett. Azóta a helyi MSZP többször is közölte, hogy nem keresik a pécsi választókerületből az Országgyűlésbe került politikus utódját.

A jelenlegi szabályok szerint Toller László akkor veszítené el parlamenti fizetését, ha cselekvőképtelenné nyilvánítanák, azzal mandátuma is megszűnne. Ezt az ügyészségen kezdeményezhetnék a szocialista politikus családtagjai, párttársai, de az eljárást elindíthatja akár egy ellenzéki politikus vagy "civil" magánszemély is.

Az MTI úgy tudja: a képviselők saját kezdeményezésük alapján, orvosi javaslatra ugyanúgy elmehetnek táppénzre, mint más alkalmazottak. Az Országgyűlésben azonban nem ez a gyakorlat, a képviselők hiányzását a frakciók igazolják, akkor is ha esetleg betegek - értesült a távirati iroda.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.