Nem szavazták meg a női kvótát

Nem fogadta el az Országgyűlés hétfőn a női kvótáról szóló törvényjavaslatot, melyet Sándor Klára és Magyar Bálint SZDSZ-es képviselők terjesztettek a Ház elé.

A javaslat elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazatára lett volna szükség. A határozathozatal során végül 132-en szavaztak igennel, 97-en nemmel, 118-an pedig tartózkodtak.

 Az SZDSZ igennel, a Fidesz lelkiismerete alapján szavaz a női kvótáról

Az SZDSZ képviselői kötelezően igennel, az MSZP és a Fidesz parlamenti politikusai pedig lelkiismeretük szerint voksolhatnak az úgynevezett női kvótáról szóló törvényjavaslat hétfői, parlamenti szavazásán -  mondta Sándor Klára, a szabad demokraták képviselője hétfőn kora délután Budapesten.

A politikus a Kossuth téren női szerveztek képviselőivel és két országgyűlési képviselőtársával, Magyar Bálinttal (SZDSZ) és  Ékes Ilonával (Fidesz) együtt tartott sajtótájékoztatón történelminek nevezte a szavazást, amelyet ahhoz hasonlított, mint  amikor a nők választójogáról döntöttek a törvényalkotók.

Sándor Klára azért is különlegesnek nevezte a szavazást, mert  mint mondta, a magyar nők érdekében most egységesen léphetnek fel a  konzervatívok, a szocialisták és a liberálisok. Hozzátette: az  SZDSZ-ben kötelező igennel szavazni, a két nagy pártban tudomása  szerint pedig a képviselőkre van bízva, hogy milyen gombot nyomnak.

A fideszes Ékes Ilona megerősítette, hogy pártjában a képviselők lelkiismeretére bízták annak eldöntését, hogy hogyan voksolnak. A  Magyar Asszonyok Szövetségének elnökeként is dolgozó politikus szerint talán egy harmonikusabb és élhetőbb társadalmat építhetünk,  ha a nők is több teret kapnak a döntések meghozatalánál.

Az MSZP-frakció tagjai is lelkiismeretük szerint szavaznak a törvényjavaslatokról - mondta újságíróknak Varju László  frakcióvezető-helyettes.

Az MTI úgy tudja, azért lesz lelkiismereti szavazás, mert az  Országgyűlés korábban nem támogatta a szocialisták fokozatos  bevezetésre vonatkozó javaslatát.

Asbóth Judit, a Magyar Nők Szövetségének elnöke közölte: ez a  szavazás elsősorban arról szól, hogy ilyen nyomásgyakorlással  elérhetik-e azt, amit "szép szóval és finom modorral nem lehetett",  vagyis azt, hogy a nők a magyar parlamentben a létszámarányuknak  megfelelően legyenek képviselve.

Keveházi Katalin, a Női Érdek nevű szervezet elnökségének tagja  azt fejtegette: anélkül, hogy a nők megfelelő döntéshozatali  pozícióba jutnának, nem születnek majd meg az Európai Unióban  elfogadott szakpolitikai alapelvekhez kapcsolódó intézkedések.

Magyar Bálint (SZDSZ) is azt emelte ki, hogy nincs olyan  képviselő a két nagy parlamenti pártban, aki pártdirektívák mögé  bújhatna, mert a Fidesz és az MSZP a frakcióülésén egyaránt  engedélyezte a lelkiismereti szavazást. A politikus kifejtette: ha a  voksolás nem a beterjesztők által várt eredményt hozza, akkor is  biztos benne, hogy a javaslatot kísérő civil támogatás megmarad a  jövőben és nem egy, hanem több párt politikusaival együtt  folytathatják a küzdelmet.

Sándor Klára és Magyar Bálint szeptember jelentette be, hogy közös törvényjavaslatot nyújt be. A javaslat szerint a választási eljárásról szóló kétharmados  törvényt akként módosítanák, hogy a pártlistákon felváltva  következzenek a különböző nemű jelöltek, illetve, ha egy  megválasztott képviselő valamilyen okból kiesik, a helyére pártja  csak vele azonos neműt állíthasson.

Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi  bizottságának november 13-i ülésén a képviselők támogatták azokat a  módosító javaslatokat, amelyek lehetővé tennék a női kvóta bevezetését a választásokon a pártlistákon.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.