Megkezdődött a klárafalvi biogáz próbaüzeme

Elindult a próbaüzem az 587 millió forintos nettó költséggel felépült klárafalvi biogáz előállító telepen, az üzem a tervek szerint decemberben csatlakozik az országos elektromos hálózathoz - tájékoztatott a projektet megvalósító Csanád Kht. ügyvezetője. Németh László elmondta: a beruházás technikailag elkészült, most már csak a biogáz előállításához szükséges adalékok beállítása van hátra.

A tervek szerint ez néhány hetes folyamat és decembertől csatlakoznak az országos elektromos hálózathoz. A szakember elmondta: most a fermentorban levő biológiai anyag baktériumtenyészetének szaporítása a cél, amit felfűtéssel és különböző anyagok adalékolásával állítanak be, hogy a kellő mennyiségű és minőségű gáz képződjön. Ennek a folyamatnak a közepén tartanak, melyben a minőség ellenőrzése mellett a mennyiség növelése a feladat, azért, hogy a gázmotor szempontjából az elvárható legjobb minőségű gázt állítsák elő. Most még kevés a mennyiség, viszont a minőség már közelít ahhoz, ami a termeléshez kell - tette hozzá az ügyvezető. Németh László elmondta, hogy a nyersanyag egy részét a közeli állattelepről szerzik be. A hígtrágya mellett szükséges zöld anyagot a cukorcirok biztosítja, amit 127 hektáron termeltettek az

idén. Az aratás befejeződött, a nyersanyag a silókban van, felhasználásra készen. A mennyiség körülbelül 8-9 hónapra elegendő, de hamarosan szerződést kötnek első vetésű silókukoricára, ami már július végén, augusztus elején a további zöld anyagot biztosítja majd a biogáz előállításában.

Az 587 millió forintos nettó költséggel kialakított biogázüzem 526 kilowatt elektromos teljesítményű lesz a teljes üzembeállítás után. És bár az országos hálózathoz csatlakoznak és nem szigetként működnek, segítségükkel csaknem ezer háztartás elektromos szükségleteit biztosíthatják - jegyezte meg az ügyvezető. (MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.