Gripen: a CIA korrupciót gyanít

Az amerikai kormány már 2002 nyarán felpanaszolta a brit hatóságoknak, hogy korrupciót gyanít a BAE Systems nevű hadiipari óriás középeurópai, öböl-térségbeli és dél-afrikai üzletei mögött. A Washingtonban megtartott konzultáción a britek mindent tagadtak.

Az esetről annak kapcsán számolt be most a New York Times, hogy az Egyesült Államokban vizsgálat folyik a BAE Systems ellen. A brit cég forgalmának több mint a felét Amerikában bonyolítja, ahol megvásárolta a páncélozott katonai terepjárók legnagyobb gyártóját. Ezért vonatkozik rá a harmadik országban folytatott korrupciót tiltó amerikai törvény. Elmarasztaló bírósági ítélet esetén a céget sok millió dollárra bírságolhatják, kizárhatják az Egyesült Államok piacáról. A BAE-val szembeni legsúlyosabb vádpont a szaúd-arábiai kapcsolat. 

Állítólag több milliárd dollárral vesztegették meg a királyi család tagjait, köztük Bandar bin Szultánt, aki sokáig volt washingtoni nagykövet. A herceg – akárcsak a britek – elismeri a kifizetéseket, de tagadja, hogy azok törvénytelenek lettek volna. A történet egyik mellékszála a Gripenek közép-európai értékesítése. Az amerikaiak az üzlet átláthatatlanságára, a háttérben zajló manipulációkra hivatkozva már 2001-ben visszavonták Csehországnak tett ajánlatukat vadászgépek eladására. Az üzletet a svéd Saabbal közösen induló BAE nyerte a Gripen gépekkel. A New York Times megszólaltatja a Pentagonban akkoriban a külföldi fegyvereladásokkal foglalkozó tábornokot, aki azt mondta, hogy a csehországi problémákat megelőzően Magyarországon is hasonlókba ütköztek. 

A lap szerint amerikai hivatalos személyek úgy vélik, hogy a cseh és a magyar kormányt pénzzel befolyásolták. A CIA egyik tájékoztatójára hivatkoznak, ahol azt mondták nekik, hogy a BAE dollármilliókat fizetett nagy magyar politikai pártoknak, hogy elnyerjék az ottani megrendelést. A britek a New York Timesnak azt mondták: nem tudnak róla, hogy Magyarországon vizsgálat folyna ellenük. Az amerikai írást vasárnap este ismertette a svéd köztelevízió is.

Gripen vadászgép
Gripen vadászgép
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.