Magyar EP-választási siker

A szavazóhelyiségek bezárásakor - helyi idő szerint vasárnap este kilenckor - nyilvánosságra hozott exit poll felmérések szerint az EP-választásokon a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 6,2-6,3, Tőkés László püspök, független jelölt pedig 3,5-3,7 százalékos eredményt ért el. Ezzel mindketten átléphették a bejutási küszöböt.

A magyar eredményhez hozzájárultak a székelyföldi megyék és a Szilágyság, ahol a részvétel az országos átlagnál tíz-tizenöt százalékkal magasabb volt. A választók Hargita megyében 45,81, Szilágy megyében 39,16, Kovászna megyében pedig 39,57 százalékos arányban járultak az urnákhoz. Eközben Bukarestben például a részvétel mindössze 21,15 százalékos volt.

A román politikai pártok közül négy lépte át az ötszázalékos bejutási küszöböt. A Demokrata Párt 32, a Szociáldemokrata Párt 21, a Nemzeti Liberális Párt 16, a Liberális Demokrata Párt 7 százalékot kaphatott.

Az erdélyi magyarság közös győzelmének nevezte az eredményt Tőkés László püspök. Markó Béla RMDSZ-elnök ugyanakkor kijelentette: ha megvalósult volna a teljes összefogás listája, akkor négy-öt EP-képviselője is lehetett volna a romániai magyarságnak (így végül három lesz).

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.