A korrupciót nem vizsgálta a Gripen-bizottság

Nem vizsgálta a Gripen-bizottság a svéd vadászgép beszerzése körüli esetleges korrupciót - jelentette ki a New York Timesban megjelent hír kapcsán Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár.

A zömében szakértőkből álló grémium a tranzakciót kizárólag pénzügyi, jogi és katonai szakmai szempontokra figyelemmel tekintette át, és megállapította, hogy a 2001. szeptemberi döntés megmagyarázhatatlanul rövid idő alatt született, a szerződést ugyancsak szokatlan gyorsasággal hozták tető alá, ráadásul decemberben megtörtént az első átutalás is. Vadai szerint akkor semmi nem indokolta új vadászgépek gyorsított ütemű beszerzését, miként a közbeszerzési eljárás elmaradását sem. Szakmailag több mint megkérdőjelezhető mindaz, ami akkor történt - tette hozzá -, hiszen nem készült teljes körű költségelemzés, és a gépekkel szemben támasztott követelményeket sem fogalmazta meg senki.

Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő lapunk kérdésére úgy reagált: az Orbán-kormány idején 2001-ben mind biztonsági, mind nemzetgazdasági szempontból a lehető legjobb döntés született, hiszen a Gripen vadászgépek bérlésével párhuzamosan a svéd fél 110 százalékos ellentételezést vállalt. Szijjártó szerint azóta senki sem tudta megmagyarázni, hogy a szocialista kormány idején, 2003-ban miért módosították úgy a Gripen-szerződést, hogy légi utántöltéssel és precíziós bombázási képességekkel látják el a vadászgépeket, hiszen az hátrányos volt Magyarország számára - tette hozzá a Fidesz-szóvivő.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.