Az RMDSZ és Tőkés is bejut

Az erdélyi magyarság közös győzelmének nevezte Tőkés László püspök, hogy mind ő, mind az RMDSZ átlépték a bejutási küszöböt a romániai EP-választásokon.


Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke az exit-poll adatok ismertetése után azt mondta: ha megvalósult volna a teljes összefogás listája, akkor 4-5 európai parlamenti képviselője is lehetett volna a romániai magyarságnak. Tőkés László az erdélyi magyarság közös győzelmének nevezte a választások eredményét. Közölte: javasolni fogja a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, hogy már a jövő héten üljenek közös asztalhoz a romániai magyarság közös jövőjének megtárgyalására. (MTI)
Viszonylagos érdektelenség jellemezte a vasárnapi romániai európai parlamenti választásokat. A 18,2 millió, szavazati joggal rendelkező állampolgárnak este kilencig csak 29,12 százaléka szavazott.

Ennél is kisebb volt az érdeklődés a választási rendszer megváltoztatásáról a Traian Basescu államfő által kiírt népszavazáson, amelyen a választópolgárok külön szavazókörzetekben vehettek részt. Arra kellett válaszolniuk, hogy egyetértenek-e a kétfordulós egyéni választókerületes választási rendszer bevezetésével. A népszavazási szavazóközpontokban este hatig 22,79 százalék jelent meg az urnáknál. Így a referendum – annak ellenére, hogy végül 90 százalék igent mondott – eredménytelen maradt.

A román állampolgárok első alkalommal választhatták meg EP-képviselőiket. A Romániának járó harmincöt brüsseli/ strasbourgi képviselői helyre hat parlamenti és hét parlamenten kívüli párt állított jelöltlistát, és a Központi Választási Iroda Tőkés László református püspök személyében egyetlen független jelölt indulását hagyta jóvá. A tegnap esti exit poll felmérések szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 6,2-6,3, Tőkés László püspök pedig 3,5-3,7 százalékos eredményt ért el.

Panasz a Duna Televízió és a Hír TV ellen. Megsértette a romániai kampánycsendet két – Erdélyben is nézett – magyarországi televízió - közölte a Független Hírügynökségre hivatkozva a Klubrádió. - A történtek miatt az ORTT-hez fordult a romániai Országos Audiovizuális Tanács. A testület elnöke szerint a Duna Televízió egyoldalúan tájékoztatott, illetve egyenlőséget tett egy független jelölt és egy több tucatnyi nevet tartalmazó lista súlya között. A Hír Televízió pedig a választások napján megismételt egy Tőkés Lászlóval korábban felvett műsort, melyben súlyos vádak érték az RMDSZ-t, s nem adták meg a válaszadás lehetőségét az érintettnek – tette hozzá Gáspárik Attila. (FH)
A magyarlakta megyék magasabb részvételi aránya kedvezett a magyar EP-képviselet biztosítása szempontjából. Az RMDSZ a leadott szavazatok legalább öt százalékát, a független jelölt pedig a voksok 2,85 százalékát kellett hogy megszerezze a bejutáshoz – miközben Romániában a magyarság aránya 6,5 százalék körüli.

Markó Béla RMDSZ-elnök a Maros megyei Marosszentkirályon adta le szavazatát. Kijelentette: szavazatával a magyar szolidaritást támogatta, azt, hogy az erdélyi magyarságnak minél erősebb brüsszeli képviselete legyen. – Nemmel szavaztam a referendumon, mert nem értek egyet az egyéni választókörzetes rendszer kétfordulós változatával, ez ugyanis rendkívül lecsökkentené az erdélyi magyarság parlamenti képviseletét. Rossz esetben egyetlen magyar képviselő sem lenne a parlamentben – hangsúlyozta Markó.

A nagyméretű távolmaradás egyik fő oka, hogy a politikailag aktív romániai lakosság jelentős része (egyes adatok szerint négymillió fő) külföldön dolgozik. További okok az alacsony életszínvonallal, illetve az uniós mechanizmusok nem ismerésével függhetnek össze.
– Az emberek semmilyen változást nem tapasztaltak életszínvonalukban a január elsejei EU-csatlakozás óta. Talán azért, mert Románia csak névlegesen tagja az uniónak – szögezte le a szavazófülkéből kijövet az egyik kolozsvári román választópolgár, amikor arról faggattam, szerinte mivel magyarázható az urnáktól való tömeges távolmaradás.

Tőkés László és fia, Tőkés Máté Nagyváradon szavaztak
Tőkés László és fia, Tőkés Máté Nagyváradon szavaztak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.