Zsilipzáras adagolódoboz

Hét magyar csomagolási rendszer is nagydíjas lett a World Packaging Organisation (WPO, Csomagolási Világszövetség) október végi világversenyén. A díjazottak egyike a műszaki tartalom és a mindennapi használhatóság szempontjából is kiemelkedik a mezőnyből: a találmányként is jelentős gyógyszeradagoló néhány éven belül az egész világon elterjedhet.

A gyógyszerdobozok a sokfunkciós csomagolások közé tartoznak: nemcsak a környezeti hatásoktól kell megvédeniük a tablettákat, hanem optimális esetben a biztonságos adagolásban is kulcsszerepük van. A védelem látszólag egyszerű (fény- és párazáró dobozt gyártani nem számít igazi kihívásnak), az adagolás azonban megnehezíti a gyártók dolgát, hiszen ahol a gyógyszer kijön, ott elvileg a levegő, a pára vagy bármilyen szennyeződés is bemehet.

A Karsai Alba Műanyag-feldolgozó Kft. a Sanofi-Aventis gyógyszergyár számára olyan adagolódobozt készített, amely lehetővé teszi, hogy mindig csak az az egyetlen tabletta érintkezzen a külvilággal, amelynek az elfogyasztása éppen esedékessé vált. Ehhez a megoldást egy olyan adagolószerkezet kínálja, amely a doboz belsejében helyezkedik el, és csak akkor "zsilipel" a felszínre, amikor már elkülönítette a többitől a fogyasztásra szánt pasztillát. A gyógyszert - egy műanyag garat segítségével - egy egyszerű rugós szerkezet emeli be az adagolóvályúba a kupak lenyomásának hatására, a szerkezet pedig akkor emelkedik a felszínre, amikor a kupakot felengedjük. Mögötte azonnal légmentesen lezárul a zsilip, tehát a bent lévő gyógyszerek elzárva maradnak a fénytől és minden más káros környezeti hatástól.(H. M.)

A versenyen szintén WordStar Nagydíjat kapott a Nefab Packaging Hungary Kft. és a Nokia Komárom Kft. mobiltelefon-gyűjtőcsomagolása, egy halogénizzó-doboz, egy fűnyírógép-csomagolás, a Zwack Kosher pálinka díszdoboza, a Medicine gyógyszeres kartondoboz (mind a négyet az STI Petőfi Nyomda Kft. készítette), és a Zalai Nyomda Zrt. KitKat tojásdoboza.

A külvilággal mindig csak egy tabletta érintkezik
A külvilággal mindig csak egy tabletta érintkezik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.