Forgó lakótorony

David Fisher Firenzében dolgozó izraeli-olasz építész, a "dynamic architecture", vagyis a dinamikus építészet atyja. Ezt a koncepciót egy különleges felhőkarcoló képében hamarosan Dubaiban valósítják meg. A 68 emeletes épület 318 m magas lesz, és forgó toronyként működik majd. Az épület magja egy központi oszlop, amelyre fentről lefelé csúsztatva függesztik helyükre az egyes, már az elektromos és szaniter berendezéseket is tartalmazó lakómodulokat. Ezek az oszlopon elfordulhatnak a nap járását követve.

Így elérhető lesz, hogy a lakásnak ugyanabban a szobájában reggel napfelkeltében élvezzék a reggelit, és naplementében fogyasszák el a vacsorát. Ezt a hatalmas épületet 22 hónap alatt akarják elkészíteni. Mivel az épület részeinek 90 százalékát előre gyártják le ipari módszerekkel, tartható a rövid határidő.

Szintén különleges az épület energiaellátása. Dubaiban évente átlag 4000 órán keresztül fúj mintegy 16 km/h sebességű szél, ezért 48 kisméretű szélturbinát építenek be az elforduló padlószintek közé. Ezeknek a lapátjai szénszálerősítésű műanyagból készülnek a kisebb súly és a zajcsökkentés érdekében. Egy ilyen turbina teljesítménye 300 kW, tehát éves szinten 1 200 000 kWh energiát képes szolgáltatni. Ha 24 000 kWh éves fogyasztást számítunk egy családnak, tehát egy lakásnak, akkor egy szélturbina 50 lakást láthat el energiával. A forgó toronyban 200 lakás lesz, amit 4 szélturbina szolgál ki, míg a többi a hálózatra dolgozik. Segédenergia-forrásként még napelemeket is telepítenek a tetőn.

A tornyok egy központi oszlopra egymás fölé függesztett lakómodulokból állnak. A padlószintek közé beépített szélturbinák szolgáltatják az energiaellátást
A tornyok egy központi oszlopra egymás fölé függesztett lakómodulokból állnak. A padlószintek közé beépített szélturbinák szolgáltatják az energiaellátást
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.