Antiktalentum

Szenvedélyes régiséggyűjtő, az aukciók és az antikpiacok rabja. Licitkor izzad a tenyere, a vételárat eltitkolja férje elől. Az egyik legelismertebb szakértő, Judith Miller már több mint száz könyvet írt antikvitásról, művészi enteriőrökről. A múlt heti, Budapest Art Fairre jelent meg magyarul is az iparművészet történetét bemutató, Stílus és forma című enciklopédiája.

- Azt olvastam, külföldön az első útja vásárokba vagy antik- boltokba vezet. Budapesten talált valamit?

- Még nem, de készülök az Ecseri piacra. Azt mondják, nem szabad kihagyni. Mikor eljöttem otthonról, a férjem azzal búcsúzott: ne felejtsd el, nincs szükségünk több különálló székre! Szeretem ugyanis az azonos korból való, teljesen különböző dolgokat. Az antikvitásgyűjtés igazi szenvedély, ha külföldön veszek valamit, az emlék marad az országról. A magyar iparművészeti tárgyakból nagyon érdekelnek a Zsolnayk, remek minőségűek. Láttam is egy gyönyörűt az Art Fairen, kíváncsi vagyok, ki tervezte. Biztos elég drága, mert igazán különleges: szecessziós, futó indákkal, egész magas, lüsztermázas. Imádom a mázakat, a Zsolnayé olyan egyedi, mint a Tiffanyé Amerikában.

- Van már otthon Zsolnayja?

- Csak egy darab, nem kuriózum, de imádom a színét: csodás zöld és kék. A lakásban sok a kék, főleg a kék-fehér kínai porcelán, tele velük az ebédlőm, a falakon pedig japán nyomatok sorakoznak. Az egyik lányom a minap azt mondta, elrontottam az életüket: túl sok aukcióra, antik show-ra, múzeumba vittem őket. A saját lakásukat kizárólag új tárgyakkal rendezik majd be. Sőt, tízéves lehetett, amikor egy ismerősnél jártunk vendégségben. Megkérdeztem tőle: megköszönted a teát? Erre odafordult a hölgyhöz: nagyon köszönöm a teát, csodás egy olyan lakásban lenni, ahol minden teljesen új.

- A szülei sem értékelték az antikszenvedélyét?

- Az 1950-es években volt fiatal anyukám, akkor mindenki hátat fordított az antikvitásnak, ő is. Mikor egyszer nálunk járt, meglátta a XVIII. században készült ágyamat, amelyet a XIX. században készült, nem túl jó állapotú, de gyönyörű textília borít. Csak annyit mondott: kislányom, ha már nem kell majd fizetned a gyerekek iskoláztatását, vehetnél erre egy új huzatot.

- Vett valaha hamisítványt csak azért, mert nagyon megtetszett?

- Nem, viszont rengeteg olyan tárgyam van, ami felújításra szorulna. De én azt szeretem, ha mondjuk egy törött tányért úgy raknak össze, hogy a hátán látszik, hol restaurálták. Fontos, hogy jól követhető legyen, mi történt vele. Van egy csodás delfti tálkám, 1767-ben készült. Darabokra törött, de valaki elmolyolt vele, és összerakta. A takarítónőm mindig rárak egy cserepes növényt, nem érti, minek tartogatom, ha egyszer már szétesett. Nem érti, hogy a történelmük miatt szeretem a csorba tárgyakat, annyira, hogy aukciókon is veszek ilyeneket.

- Aukciófüggő?

- Azt kell hogy mondjam: igen. Egy árverésen a tenyerem izzad, a szívem gyorsabban ver, majd megölöm a szememmel azokat, akik ellenem licitálnak. Egy-egy kisebb aukción néha egészen alkalmi vételhez juthatunk. Persze ehhez nagyon kell figyelni. Ma a régiségpiacra óriási hatással van az internet, az eBay, kinyitotta a világot a fiataloknak is.

- Érdekli a tárgyak értéke is, vagy csak az esztétika?

- Általában szeretjük tudni, mi mit ér, kiábrándító, ha kiderül, többet fizettünk, mint kellett volna. Antikár-útmutatókat írok évtizedek óta, talán ez segít eligazodni a régiségek világában. De hogy őszinte legyek, ha az értéke miatt vásárolnék, nem csorba porcelánokat vennék, hanem épeket. Imádom az ékszereket is. A kedvenc Georg Jensen-karkötőm az 1950-es években készült, súlyos darab. Egyszerűen nem emlékszem, hogy mennyit fizettem érte, a vásárlásnál ugyanis mindig hazudok a férjemnek. Ha egy vagyonba kerül, hárommal osztom, de általában felezem. Mondtam is neki, látod, jól felment ennek a karkötőnek az ára, milyen remek befektetés volt! Persze erre is volt válasza: ne beszéljünk befektetésről, hiszen eszed ágában sincs eladni.

Judith Miller Stílus és forma című enciklopédiája az iparművészet történetét mutatja be
Judith Miller Stílus és forma című enciklopédiája az iparművészet történetét mutatja be
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.