Eltűnik a zöld váll-lap

Hegyeshalomban központi ünnepséget szerveznek az ország schengeni csatlakozása alkalmából december 20-án, majd - az unió képviselőinek részvételével - december 22-én vagy 23-án a magyar-osztrák-szlovák hármas határnál újabb rendezvényen köszöntik a belső határok teljes lebontását. Az utazók számára 21-e lesz az ünnep: hajnaltól ellenőrzés nélkül juthatnak át a szlovén, az osztrák és a szlovák átkelőkön, sőt, bárhol a zöldhatáron. Az unió december 6-án vagy 7-én hozza meg a végső, tanácsi döntést.

December 20-án éjfélkor a schengeni belső határokon az útlevélkezelők felhúzzák a sorompókat, bezárják a fülkéket, és attól kezdve csak azért maradnak az átkelőkön, hogy segítsék a forgalmat - közölte kérdésünkre Samu István, az országos rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese, korábban a határőrség rendészeti főigazgatója. Erre a külföldi tapasztalatok alapján szükség is van, mert az autósok egy része valószínűleg hetekig megáll majd a határnál, és várja a pecsétet.

Senki ne lepődjön meg azon, ha december végétől a belső határoktól számított tíz kilométeres sávban idegen egyenruhát lát - hívta fel a figyelmet a tábornok. A szomszédos országok közti rendőri együttműködés része ugyanis, hogy a határ két oldalán közös járőrök végzik a mélységi ellenőrzést. Így a magyar járőrök társaságában is gyakran feltűnnek majd szlovén, osztrák vagy szlovák egyenruhások.

Mélységi ellenőrzés az ország teljes területén folyik majd, ám ez nem azonos a ma megszokott és ötletszerűnek tűnő gépjármű-ellenőrzéssel. A tábornok szerint ez rendkívül célirányos tevékenység lesz, és az előzetes kockázatelemzés alapján csak azokat állítják meg, akiknél vélelmezhető, hogy jogellenesen tartózkodnak az országban, illetve az arra jogosító okmányok nélkül mennének külföldre. Az eddigi adatok alapján például a nyugati határ mentén feltűnő ukrán rendszámú, utasokkal teli mikrobuszt valószínűleg ellenőrizni fogják.

Január 1-jétől a rendőrséget és a határőrséget összevonják, de előfordulhat, hogy a határőrség feliratú egyenruhával még jövőre is találkozunk. A télikabátok, az esőköpenyek feliratait nem lehet eltüntetni, ezért azokat a volt határőrök rendőrként legkésőbb 2011-ig használhatják. A zöld váll-lapokat azonban - a külső határok kivételével - azonnal kicserélik. Valószínű, hogy a határőrségi autókat is átmatricázzák, ám ennek az a feltétele, hogy a korábbi feliratok eltávolítására az új járművek fényezését kímélő módszert találjanak. Samu megjegyezte: az osztrákoknál ma is látni a megszűnt csendőrségre utaló egyenruhákat, ám ez ott nem okozott semmilyen zavart.

A dzseki 2011-ig használható
A dzseki 2011-ig használható
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.