Sorozatgyilkosok

- Halló, Breki, itt Kisgólya. A beetetés megtörtént. Nem az állatkert dolgozóinak reggeli beszélgetésébe füleltünk bele, hanem egy több szálon futó krimiből idéztünk. A Wikikrimi név alatt futó regénynek nem a nyelvezete, a fordulatos cselekménye, netán az eltalált karakterei a legérdekesebbek, hanem az, hogy nem tudni: kik is írják éppen.

A történet azonban nem ezzel a rejtéllyel indul. Heller Gábor, aki civilben forgatókönyvírással keresi kenyerét, egy nap arra ébredt, hogy itt az ideje megteremteni a hazai bűnügyi irodalmat. Nem a ponyvát és nem a tucatkrimit, hanem az irodalmi ranggal bíró műfajt.

- Nem akartunk ösztöndíjat alapítani vagy versenyt hirdetni, hanem éltünk az internet mindenki előtt nyitva álló lehetőségével - idézi fel a krimiklub.hu weboldal elindításának előzményeit. És hogy még ezen is csavarjanak egyet, nyolc írót kértek fel Garaczi Lászlótól Háy Jánoson át Bódis Krisztáig, hogy az általuk indított történetet egy-egy epizódban tovább görgessék. Így született meg Konrád magánnyomozó alakja, aki Nádory Frici meggyilkolásának ügyében nyomoz. Nádory, az egykor volt táncdalénekes egy váratlan szigetes fellépés sikere után tért vissza a sztárvilágba, de valaki megelégelhette a másodvirágzást, mert eltette láb alól.

A jelenkori aktualitásokkal tűzdelt, s egyre izgalmasabbá váló történetet végül "megnyitották" azok előtt, akik bár kedvet éreznek az íráshoz, sosem fognának bele egy egész regény megírásába. De csatlakozhat profi, műkedvelő, háziasszony és krimifanatikus. A játék azonban nem csupán a történet megírására terjed ki. Mivel a fölkért nyolc író név nélkül vett részt az írásban, a honlap látogatói arra is tippelhetnek, melyik részt melyik kortárs író jegyzi.

A december elsején záruló történetet ma már több tucat szerző írja, s bár ez elmarad az angol Penguin kiadó hasonló vállalkozásától, amikor a felkínált történetmorzsára tízezernél is több szerző ugrott rá, ezt cseppet sem bánják. A világ minden részéről bejelentkező alkalmi szerzők ugyanis pillanatok alatt káoszt okoztak a történetben, szinte teljesen szétírták. Lám, néha a magyar nyelv elszigeteltsége is jelenthet előnyt...

A szerkesztők csak az írás feltételeit teremtik meg, a továbbiakban nem kívánnak belenyúlni a történetbe. Az etikai szabályzat is jóformán csak a napi politikától és az indokolatlan trágárságtól tilt, minden mást megenged: fantáziát, gyilkos fordulatokat, szellemes párbeszédeket. A szervezők csak arra kérnek mindenkit, alkalmanként ne írjanak többet 250 szónál, és ha nem muszáj, akkor ne nyírják ki a társak által teremtett karaktereket. Az effajta gyilkosság ugyanis előbb vagy utóbb megölné a történetet is.

Bárki tovább írhatja a wikikrimit
Bárki tovább írhatja a wikikrimit
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.