Bérajánlás: tétek az asztalon

A jövő évi országos bérajánlásról immár két hónapja folyó tárgyalássorozat után is csak addig jutottak el a szociális partnerek az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, hogy színt vallottak.

A munkaadók bruttó 4,5 százalékos béremelést javasoltak - ugyanezt a mértéket javasolta a kormány is korábban -, szemben a szakszervezetek 10 százalékos elvárásával. Utóbbit Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke azzal indokolta, hogy optimista módon, 4,5 százalékos inflációval, adójóváírással és 2,8 százalékos GDP-növekedéssel számolva érzékelhető reálkereset-növekedés érhető el.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára ugyanakkor elmondta, hogy a munkaadói oldalon ülő kilenc szövetség fele közölte: a 4,5 százalékot is megvétózzák, ha a legnehezebb helyzetben lévő ágazatokban nem sikerül egyezségre jutni arról, hogy a jövőre életbe lépő 86 300 forintos garantált szakmai bérminimumot csak az év közepétől fizessék meg, az év első felében csak 80 ezer forint legyen a legkisebb bér.

A kormányt képviselő Herczog László, a munkaügyi tárca szakállamtitkára annyit jegyzett meg, hogy a kormány 0 százalék körüli reálbérjavulással számol jövőre, a szakszervezetek igényét nem tartja reálisnak. Az alku folytatódik. (K. J. E.)

Bangkokban tegnap szolidaritási nyilatkozatot tett a Vegyipari, Energiaipari és Bányaipari Dolgozók Nemzetközi Szakszervezeti Szövetségének kongresszusa: a 840 küldött tiltakozását fejezte ki "azon munkáltatói magatartás ellen, amelyet a Hankook Tire Dél-Koreában és Magyarországon folytat". A memorandum elfogadhatatlannak tartja, hogy a dél-koreai cég megkérdőjelezi a munkavállalók által önkéntesen szerveződő szakszervezet létezését, elutasít minden tárgyalási kezdeményezést, sorozatosan megsérti a dolgozók foglalkoztatásával kapcsolatos munkajogi szabályokat. A nyilatkozatra válaszul a Hankook Tire Magyarország Kft. sajtóközleményben rágalomnak minősítette a vádakat. Jelenleg egyébként bírósági eljárás folyik a kft. és a júniusban megalakult Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete között, mivel a cég menedzsmentje jogszabálysértőnek találta az érdekképviselet létrehozását. (Cseri Péter)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.