Ki lőtte le a korzikai prefektust?

Ki lőtte le 1998 febuárjában, Ajaccio-ban, a nyílt utcán a színházi előadásra igyekvő Claude Erignac prefektust? Vajon a különleges párizsi esküdtbíróságon most folyó per vádlottja, az évekig bújkáló Yvan Colonna tette-e? Alig néhány héttel a december 12-i ítélethirdetés előtt túl sok még a kérdőjel az annak idején egész Franciaországot megrázó korzikai gyilkosság körül.

A vádnak nincsen már sok ideje, hogy bizonyítsa: Colonna volt a tettes. Ha sikerül, úgy a 47 éves (volt?) nacionalista életfogytiglani börtönre számíthat, ám ha nem, akkor a francia igazságszolgáltásra vár újabb komoly fiaskó. Már Colonna meggyanúsítása sem vallott nagy nyomozói képességekre: az egyébként pásztorkodásból élő férfi önmagára terelte a gyanút azzal, hogy egy tévéinterjút követően meglépett, és évekig bújkált. Történetesen a korzikai különleges gyűlésről – azaz a Párizs által még megengedett „kvázinacionalista szelepről” – szóló ama népszavazás előtt két nappal fogták el (2003 nyarán), amelyet Nicolas Sarkozy akkori belügyminiszter írt ki. (Az első felesége és két nagy fia révén részben családilag is korzikai Sarkozy, aki amúgy jó kapcsolatokat ápolt a Colonna-családdal is - noha éppen Yvan Colonna apja a másik politikai oldalon, a szocialistákén volt képviselő.)

Egy nacionalista csoportot időközben azonosítottak, s nyolc tagját igen súlyos börtönbüntetéssel sújtották ugyan a gyilkosságban való közreműködésükért, ám a bűnüldözők „sikerét” jelentősen beárnyékolja, hogy a két, feltételezett értelmi szerzőt – Jean Castelát és Vincent Andriuzzit – másodfokon felmentette a bíróság. A „halálosztag” tagjai között ráadásul nem találták meg azt a személyt, aki leadta a halálos lövéseket. A csoport Colonnára vallott, aki ártatlannak vallja magát – igaz, alibit legfeljebb a kecskéi adhatnának neki, amelyeket éppen terelgetett aznap este. Később ezeket a vallomásokat is visszavonták, az Erignac-gyilkosság környékén lévő járókelők pedig – szemtanúk volnának, de sötét, télesti homály volt azon az estén – sok mindenben különbözőképp tanúskodtak a bíróságon, egy dologban azonban azonosan: nem ismerték fel Colonnát. A prefektust boncoló orvosszakértő vallomása szerint az elkövető „magas termetű” lehetett; a pásztor márpedig 1,72 méter magas.

A központi hatalom képviseletében a forrongó Korzikára küldött prefektus megölése vitán felül politikai gyilkosság, Erignacnak amúgy sem volt haragosa. Most emberjogi szervezetek, köztük egy Yvan Colonna támogatására szerveződött, 32 ezer aláírást összegyűjtött bizottság igyekszik őrködni felette, hogy a párizsi per az ártatlanság vélelmének szellemében, politikai részrehajlás nélkül érjen véget.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.