A téli vihar Budapestre ér

A keményebb zenék világában emlékezetes volt a tavalyelőtti év, már legalábbis azok körében, akik kedvelték a metált és az operát ötvöző finn Nightwish zenekart: a csapat ugyanis megvált énekesnőjétől, Tarja Turunentől.

Aki azonban nem adta fel: a napokban jelent meg első szólóalbuma, a My Winter Storm, amelyen a Nightwishhez hasonló stílusban készült dalok kaptak helyet, november 27-én pedig a Petőfi Csarnokba ér európai koncertkörútja.

- Egyetlen dolgot tudtam az elejétől fogva: olyan lemezt szeretnék, amely a teljes művészi pályámat bemutatja, és nem csak annak egyetlen részletét, vagyis amit nem lehet egyetlen kategóriába besorolni - mondta lapunknak adott telefoninterjújában az énekesnő, akit új londoni otthonában értünk utol. Amikor kiderült, hogy szólólemezt készít, több száz, különféle stílusú dalt küldtek neki a világ minden tájáról.

Ő pedig végighallgatta őket úgy, hogy nem tudta, ki a szerző, majd találkozott az így kiválasztott néhány dal alkotójával, hogy kidolgozzák a részleteket. A lemezre egy saját szerzemény is felkerült, az Oazis.

- Ez volt életem első komoly dalszerzői próbálkozása, és nagyon élveztem, boldoggá tett a tudat, hogy minden ízében az én zenémet fogják hallgatni az emberek.

Az első kislemezdal az I Walk Alone, amelyről azt mondja: nem állásfoglalás, semmi köze ahhoz, hogy már nem a Nighwishsel énekel.

- Nem is én írtam a dalt, de megfogott a benne lévő misztikum, na meg az intrójában felcsendülő Mozart Requiem-részlet. Aztán egyszer csak rájöttem, hogy a dalban említett téli vihar (innen az album címe is, Winter Storm), amely szükséges ahhoz, hogy létezzem, hogy alkossak, nem más, mint a körülöttem lévő emberek, a rajongók. Kilenc évig dolgoztam a Nightwishsel, ennek az emléke bennem él, és nagyon hiányzik az a fajta kötelék, amely köztem és a rajongók között volt, amikor ott álltam a színpadon a fiúkkal a hátam mögött, de ez a dal nem erről szól. Úgy gondolom, ismét meg fogom találni ezt az erős, energikus kapcsolatot az új lemezem turnéján, még akkor is, ha mások állnak mögöttem.

Tarja Turunen
Tarja Turunen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.