Pompomlányok és a hercegnő

November 29. és december 2. között ötödik alkalommal rendezik meg az animációs filmek nemzetközi seregszemléjét Budapesten. A fesztivál, amelyet a közönség eddig AniFestként ismert meg, 2007-től Anilogue néven jelentkezik.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban a legfrissebb európai animációs rövidfilmek versenyeznek. A kontinens csaknem minden országából több mint ötszáz rendező nevezte be munkáját - a programba végül 27 mű került be. A Világpanoráma című válogatásban az elmúlt évek legsikeresebb rövidanimációit vetítik le, de már nemcsak Európából. A legelszántabb rajongókat pedig a Toldiban péntek este megrendezett több mint hatórányi rajzfilmnézésre várják.

Hét, egész estés animációs film premierjére is sor kerül, élen a francia Persepolisszal. Marjane Satrapi iráni-francia rendező önéletrajzi munkája képregény formájában világszerte több százezer példányban kelt el, a könyv rajzfilmes adaptációja pedig az idei cannes-i fesztiválon a zsűri különdíját kapta.

Az animék kedvelőit is várják, továbbá látható lesz Magyar Ádám filmje, az Egon és Dönci, valamint Bill Plympton Hair High című alkotása: egy egyszerűen megrajzolt, mély iróniával átszőtt film az amerikai társadalom baseballmeccsekkel és pompomlányokkal fűszerezett világáról. Bemutatják a Princess című dán filmet is Anders Morgenthalertől, aki az első AniFesten még a vizsgafilmjével szerepelt. Az Aachi and Ssipak című dél-koreai animációt úgy jellemezték valahol: "Olyan, mint amikor Tarantino találkozik az Akirával".

Részlet a Persepolis című filmből
Részlet a Persepolis című filmből
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.