Hazatérés Maliba

Felfedezésekben gazdag utazásra invitál mindenkit napjaink egyik legismertebb dzsessz-dívája, Dee Dee Bridgewater: Mali Utazás című koncertje november 25-én este fél nyolckor kezdődik a Művészetek Palotájában, 26-án pedig Debrecenben énekel.

A koncerten Dee Dee Bridgewater a modern dzsessz és az afrikai gyökerek találkozásából született Red Earth című új lemezét mutatja be. Ez az album annak a kutatásnak az eredménye, amely során saját zenei gyökereit kereste az egyébként memphisi születésű, évek óta Európában élő énekesnő. Végül a nyugat-afrikai Mali zenéje hallatán érezte úgy, hazatalált: "Teljes lényemet megragadták a mali emberek, hisz olyan nemes büszkeség hatja át szellemüket és zenéjüket, úgy sugározzák magukból a belső békét, hogy a lelkem megnyugszik, mintha az otthonomba érkeznék. Végre megtaláltam a saját zeném identitását, ezzel pedig azt, aki mindig is voltam, és akivé mindig is akartam válni!"

Így nem csoda, hogy legújabb lemezén már a mandigo népek tradicionális zenéjét keverte saját, erősen bluesos dzsessz stílusával. A helyi népdalok mellett dzsessz- klasszikusokat is feldolgoztak a lemezen, mint például Wayne Shorter Footprintse. Bridgewater szerint a Mali Utazás egy óda Afrikáért, és egyben a színes bőrű nőkért, akik végre tabuk és félelmek nélkül létezhetnek, büszkén felvállalva saját kulturális és faji hovatartozásukat.

Bridgewatert a koncerten saját dzsesszkvartettje kíséri, kiegészülve néhány mali zenésszel, aki nálunk alig ismert hangszereken, például korákon, n'gonikon, dobokon és egyéb ütőhangszereken, gitárokon játszik.

Dee Dee Bridgewater, aki megtalálta saját zenéjét
Dee Dee Bridgewater, aki megtalálta saját zenéjét
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.