Politikai vágta az egészségügyben

A Fidesz szerint befejeződött a kórházi napidíj ügyében az aláírások hitelesítése, ám az ellenőrzést végző hivatal szerint mindhárom kérdésben december 8-ig lesz végeredmény.

Az Országos Választási Iroda (OVI) befejezte a kórházi napidíj eltörlésére vonatkozó népszavazási kérdéshez gyűjtött több mint 320 ezer aláírás hitelesítését - jelentette be tegnap a párthoz eljuttatott tájékoztatásra hivatkozva Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kabinetfőnöke. A hitelesítést végző népesség-nyilvántartás vezetője cáfolta e hírt.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) már jövő hétfőn ülést tarthat, meghozhatja a szükséges döntést. Ezt követően tájékoztathatja erről az Országgyűlés elnökét, és Szili Katalin kezdeményezni tudja a népszavazás elrendeléséről szóló határozati javaslatot - közölte Deutsch-Für. Hozzátette: a Fidesz és a KDNP elnöke írásban kéri Szigeti Péter OVB-elnöktől, hogy a testület a jelzett időpontban azonnal hozza meg a kórházi napidíj ügyében a hitelesítő döntést.

Szigeti Péter nem tud róla, hogy az aláírások hitelesítése befejeződött volna. Az elnök kérdésünkre közölte: ezt a munkát a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) végzi el, és ha befejezte, az OVI-t tájékoztatja erről. Az OVB-t tehát hivatalosan valóban a választási iroda értesíti, de a hitelesítés más szerv feladata. Miután Szigeti ezzel kapcsolatban semmilyen jelzést nem kapott, Deutsch-Für állítását nem tudta megerősíteni. Az elnök egyébként úgy véli, hogy az aláírások minden korábbinál nagyobb száma miatt a népesség-nyilvántartás munkatársai valószínűleg csak a törvényes határidő végén, vagyis december 8-án fejezhetik be a hitelesítést.

Nem fejeződött be az aláírások hitelesítése - tudtuk meg Urbán Györgytől, a KEKKH vezetőjétől. Urbán elmondta, minden korábbinál több, összességében egymilliót meghaladó számú aláírás ellenőrzését kell elvégezniük, amire eddig nem volt példa. Arra a kérdésünkre viszont Urbán nem kívánt válaszolni, hogy Deutsch-Für honnan tájékozódhatott. Más forrásból úgy tudjuk, hogy a Fidesznek az aláírások hitelesítésében megfigyelőként közreműködő emberétől származik a téves információ. A félreértés abból adódhatott, hogy a több szakaszra osztott munka egyik fázisa valóban lezárult.

Az aláírások hitelesítése úgy történik, hogy az íveken szereplő adatok egy részét - most körülbelül ötvenezer tételt - számítógépre viszik, és összevetik a népesség-nyilvántartás adataival. Ezután statisztikai módszerekkel következtetnek arra, hogy mekkora lehet a hiba az adatok közt. Ebből kiszámítható, hogy minimálisan, illetve maximálisan mennyi lehet a hiteles aláírás, és ha a kisebbik szám is meghaladja a kétszázezret, az ellenőrzés befejeződött. Ellenkező esetben az összes adatot tételesen vizsgálni kell.

Deutsch-Für szerint befejeződött az aláírások hitelesítése, az illetékes hivatalvezető  szerint még nem
Deutsch-Für szerint befejeződött az aláírások hitelesítése, az illetékes hivatalvezető szerint még nem
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.