A világkiállítás vására Párizsban

Királyok, Nobel-díjasok, elnökök, miniszterelnökök és egyéb hírességek gyűlnek hétfőn Párizsba - egy utolsó lobbizásra. A tét: kié lesz az Expo 2012? Amióta világkiállításokat rendeznek - és ennek jó százötven éve - a nagy bemutatkozásnak értéke és ára is volt.

Emlékszünk arra, sokan mekkora reményeket fűztek az annak idején óhajtott és lefújt budapesti expóhoz. Sok országban a városok és politikusok továbbra is úgy vélik: az ilyen bemutatkozásoknak olyan haszonnal járhatnak, ami megéri a tőkét. Egy ilyen "befektetés" tárgya volt e sorok írója, amikor szeptemberben dél-koreai meghívást kapott. A félsziget déli csücskén lévő Joszu kikötővárosának meglátogatása volt a fő cél. Az infrastrukturális és turisztikai fejlesztésnek a peremére szorult a közepes méretű kikötőváros. A régió és az állam vezetői úgy gondolták, érdemes itt az óceánok és partvidék kapcsolatáról, a környezet védelméről világkiállítást rendezni, ami majd feldobja Joszut, kiállítókat, beruházókat és turistákat csábít oda.

A koreaiak szívesen kapcsolják össze a fejlesztést az ilyen nemzetközi bemutatkozásokkal, és nagyon csalódtak, amikor az oroszországi Szocsi elnyerte előlük a 2014-es téli olimpia megrendezését. Nem csoda, hogy mindent megtesznek a sikerért. Úgy tudni, az ország elnöke és miniszterelnöke is Párizsba utazik, hogy ott lobbizzon Joszu mellett. Oda várják VI. Mohamed marokkói királyt is, aki Tanger pályázatát támogatja. A város a kultúrák találkozását választotta témájául. Párizsba utazik Lech Walesa volt lengyel államfő, a Szolidaritás Nobel-békedíjas alapítója és Roman Polanski filmrendező. És esetleg Donald Tusk miniszterelnök is, hogy lobbizzon a wroclawi expó mellett, ahol a szabadidő kultúrája a világgazdaságban lenne a téma.

Amikor a három város benyújtotta pályázatát, a BIE-nek még csak 98 tagja volt. Két évre múltán 120-an vannak, s a Marshall-szigetek, Tuvalu és Kiribatu még felvételre vár. Felvették Észak-Koreát is: az ideológiai ellentéteken nyilván győzedelmeskedik a nemzeti szolidaritás. A nemzetközi sajtó arról értekezik, hogy a versengő felek élnek a rábeszélés és a szavazatvásárlás eszközeivel is. Wroclaw például Madagaszkárt azzal kívánta megnyerni, hogy olyan burgonyafajtát ajánlott nekik, amely piacvezetővé tehette volna az afrikai szigetországot. A lengyel lapok beszámoltak arról, hogy Varsó követségi épületeket ajánlott karibi államoknak. Negyven fejlődő ország ingyenpavilont kapott volna.

Joszu sem maradt le. Afrikai országok mentőautókat és kórházi berendezéseket kaptak. Szöul állítólag azzal biztatta a karibi tagállamokat, hogy polgárait turistaútra csábítja - kedvező szavazat esetén. Tanger mellett Zapatero spanyol miniszterelnök nyíltan lobbizott az iberoamerikai csúcson, habár ez tilos. Állítólag Nicolas Sarkozy is beveti befolyását a marokkói város érdekében.

A magyar kormány e heti ülésén döntött arról, miként szavaz majd megbízottja Párizsban. A miniszterelnökség név nélkül nyilatkozó tisztviselője szerint a szavazás titkos, tehát döntés után sem lesz nyilvános. "Politikai és gazdasági, stratégiai érdekeink határozzák meg a magyar döntést" - mondta a főtisztviselő.

Dinamikus Korea. Ez az országszlogen állt a tavaly Aichiben (Japán) rendezett világkiállítás pavilonján is
Dinamikus Korea. Ez az országszlogen állt a tavaly Aichiben (Japán) rendezett világkiállítás pavilonján is
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.