A demokraták kitessékelnék Romániából a magyarokat

Ha a Demokrata Párt (DP) kormányra kerül, az a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) végérvényesen ellenzékbe szorítja - jelentette ki Emil Boc, a párt elnöke. Szerinte elérkezett az ideje, hogy az RMDSZ megkapja azt, amit érdemel: a helyét az ellenzék padsoraiban. Hiszen Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök Romániát és valamennyi románt megaláz azzal a kenyeres pajtási viszonnyal, amelyet az RMDSZ-szel kötött.

A demokrata politikus azt is szemére vetette a kormányfőnek, hogy nem foglalt állást RMDSZ-es minisztereivel szemben, amikor a szövetség egyik politikai rendezvényén eljátszották Magyarország himnuszát. Emil Boc szerint a románok sorozatos megaláztatásának véget kell vetni, az RMDSZ-nek pedig egyszer s mindenkorra föl kell fognia, hogy a DP-ben nem talál olyan partnerre, amellyel Románia alkotmányát vásár tárgyává tegye.

Erre tett rá még egy lapáttal Daniel Buda, a DP kolozsvári szervezetének elnöke, aki kijelentette: ha a magyarok Románia alkotmányát nem kívánják tiszteletben tartani, fáradjanak át Magyarországra, Markó Bélával és Tőkés Lászlóval együtt.

Nagyjából ezt eredményezték a héten Székelyföldön Tőkés László püspök által lebonyolított EP-kampányesemények, amelyekre a püspököt Orbán Viktor és Németh Zsolt is elkísérte, és amelyek során Tőkés kijelentette, hogy a határmódosítás alternatíváját a háromszintű autonómia jelenti. A román pártok ezt határrevíziós szándéknak minősítették, és ennek nyomán a püspökön kívül az RMDSZ ellen is ádáz kampányba kezdtek.

Orbán a hétfőn Baróton kezdődött és szerdán Csíkszeredában véget ért székelyföldi Tőkés-korteskörút során többször elmondta: a püspökön kívül "nincs még egy olyan ember a Kárpát-medencében - beleértve Kis-Magyarországot is -, aki e térség magyarságának egységét tudná képviselni". A Fidesz elnöke arra buzdította az erdélyi magyarokat, tegyék meg az első lépést Trianon orvoslására, az autonómia felé azzal, hogy minél nagyobb számban elmennek vasárnap szavazni. Elutasította az erdélyi választási kampányba történő illetéktelen beavatkozás vádját, és azzal érvelt, hogy a Kárpát-medencében minden magyar ügy közös ügy.

Eközben az RMDSZ is a Székelyföldön kampányolt, és igyekezett meggyőzni az ingadozókat, hogy a szövetségre voksoljanak. Markó Béla Székelyudvarhelyen tette szóvá a szövetség ellenében kampányoló püspök és Fidesz kérdését, megjegyezve, hogy manapság "sokan küzdenek a székelység lelkéért". Az RMDSZ-elnök felhívta a figyelmet arra, hogy Traian Basescu államelnök és vezető román politikusok az utóbbi időben egyre gyakrabban fogalmaznak meg olyan üzeneteket, amelyekkel azt sugallják, hogy ők jobban tudják, mire van szüksége a magyarságnak.

A szövetségi lista első két vezetője, Frunda György és Sógor Csaba valamennyi székelyföldi és csángóvidéki településen, ahol az RMDSZ kampánykaravánja megfordult, arra biztatták a választókat, hogy az RMDSZ-re, a politikai cselekvési egységre szavazzanak.

Orbán Viktor és Tőkés László egy Kovászna megyei kampányrendezvényen
Orbán Viktor és Tőkés László egy Kovászna megyei kampányrendezvényen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.