19 gyanúsított a Németországból illegálisan behozott szemét ügyében

Befejezte a Németországból illegálisan behozott háztartási hulladék ügyében folytatott nyomozást a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya. 19 gyanúsított ellen a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, magánokirat-hamisítás és közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt javasolnak vádemelést.

 

Az ügyben 19 gyanúsított kihallgatására került sor a 20 helyszínen megtalált hulladékbálák miatt. A befejezett nyomozás szerint valamennyi Magyarországon megtalált németországi hulladék behozatala elsődlegesen két férfi közreműködésével történt meg, és az ügyben kihallgatott többi gyanúsított mindegyike e két személy megbízásából végzett valamilyen tevékenységet. A gyanúsítottak fuvarszervezésben, lerakóhely felkutatásában, rakodásban, lerakóhely biztosításában vagy a szemét elhelyezésében működtek közre - tette hozzá a Mihályné Bornemisza Eleonóra őrnagy.

A Kiskunmajsai Polgármesteri Hivatal feljelentése alapján 2006. december 7-én indult a nyomozás a Kiskunhalasi Rendőrkapitányságon. A nyomozás adatai szerint 2006 júliusától 2006  végéig több mint 4.000 tonna német eredetű hulladék érkezett illegálisan Magyarország területére. A hulladékot összesen 20 helyszínen helyezték el többnyire tanyákon, hulladéklerakókban, majorokban. A nyomozás során mintegy 4.700 bála hulladék szemléjére került sor.

A lefoglalt számlák, szállítólevelek és egyéb okmányok alapján négy németországi társaságtól, illetve magánszemélytől hozták Magyarországra a szállítóleveleken többségében műanyagáruként megnevezett bálázott hulladékot.

A nyomozás adatai szerint a hulladék Magyarországra szállításában "importőrként" négy magyarországi gazdasági társaság volt érintett, közülük egynek a nevét és bélyegzőjét is felhasználva, az ügyvezető tudta és engedélye nélkül hajtották végre a szállításokat.

2007. június 20-tól július 31-ig a magyar zöldhatóságok aktív közreműködésével folyamatosan zajlott a hulladékok visszaszállítása. 2007. július 31-ig összesen 1.829,36 tonna hulladékot szállítottak vissza Németországba.

Ács, Hetényegyháza, valamint a kunbajai és kiskunmajsai volt laktanyák területéről a teljes baden-württembergi eredetű hulladékmennyiséget visszaszállították Németországba.

A hulladékbálákat az alábbi helyszíneken találtak: Kiskunmajsa, Jászszentlászló, Kunbaja, Kunbaja külterület Központi Major, Pirtó, Soltvadkert, Keregyháza, Kecskemét-Hetényegyháza, Imrehegy külterület, Csengőd, Délegyháza, Budapest XXIII. kerület, Ács, Szeghalom, Okány, Kiskunhalas, Vaskút, Daruszentmiklós, Sarkad, Balástya és Hódmezővásárhely.

A nyomozás során igazságügyi környezetvédelmi szakértőt is kirendeltek, aki a helyszínek többségében a lerakott hulladékot az összetevők alapján veszélyes hulladéknak minősítette. (MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.