A fogyasztóvédők elindítják karácsonyi "csillagszóró hadműveletüket"

Csillagszóró hadművelet néven hét hatóság összehangolt ellenőrzést végez hat héten át a fogyasztók biztonsága érdekében, az év végi ünnepekhez kapcsolódóan - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtökön Budapesten.

Elmondta: az akciósorozat keretében 2008 első hetéig a hét szervezet mintegy 5 ezer szakembere több mint 40 ezer ellenőrzést végez országszerte a piacokon, vendéglátóhelyeken. Budai Bernadett közölte: a 189-es kék számon lehet tájékozódni a Csillagszóró hadművelet részleteiről, illetve december elején indul a csillagszorohadmuvelet.hu és a csillagszorohadmuvelet.info című internetes oldal, ahol a lakosság az akcióról információt szerezhet, illetve bejelentést tehet.

A kormányszóvivői tájékoztatón Szikora János, az APEH elnöke elmondta: az adóhatóság 7 ezer ellenőrzést végez az akció keretében. Az adóellenőrök vizsgálják a számla- és nyugtaadási kötelezettség betartását, az áru eredetét, a foglalkoztatás szabályszerűségét. A fővárosban négy koncentrált ellenőrzésre lehet számítani, köztük a frekventált helyekre kitelepült árusoknál, illetve a távol-keleti árukat értékesítő piacokon. Hasonló ellenőrzéséket végeznek majd a regionális igazgatóságok is.

Molnár Kornélia, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat helyettes tisztifőorvosa elmondta: a tisztiorvosi szolgálat mintegy 300 dolgozója 20 ezer ellenőrzést végez majd. Vizsgálják a vendéglátóipari és közétkeztetési egységeket, a betegek étkeztetését. Ellenőrzik a kémiai biztonságot, a nemdohányzók védelmében hozott törvény betartását.

Ambrus Árpád, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgató-helyettese arról számolt be, hogy az élelmiszer-biztonsági riasztásban vesznek részt, fokozott figyelmet fordítanak az év végi ünnepekhez kapcsolódó árukra érkező jelzésekre.

Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH)főosztályvezetője elmondta: a hagyományos kereskedelmi egységek ellenőrzése során próbavásárlásokat végeznek, kiemelt figyelmet fordítanak a nem biztonságos termékek kiszűrésére. A laboratóriumi vizsgálatokon a karácsonyhoz és a szilveszterhez kötődő árukat is ellenőrzik, például a mákot, a diót, lencsét. A főosztályvezető szerint a fogyasztóknak is figyelni kell arra, hogy mit vásárolnak, az NFH információkkal segíti majd az eligazodást.

Süth Miklós országos főállatorvos elmondta: az év végi ünnepekhez kapcsolódó akcióban a szezonális élelmiszereket, köztük a szaloncukrot, virslit, élő halat, narancsot, fűszereket ellenőrzik. Vizsgálják majd a vendéglátásban, az évzáró rendezvényeken az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását. A tervek szerint 2.000 fővel 1.000 célzott ellenőrzést végeznek mintegy 20-30 ezer tételnél.

Papp István, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke elmondta, hogy az ünnepi nyitva tartás során a munka- és pihenőidő szabályainak betartását, a feketefoglalkoztatást nézik. Vizsgálják a rendkívüli munkavégzéshez kapcsolódó munkabér megfizetését. A tervek szerint 550 munkatárssal 10 ezernél több ellenőrzést végeznek.

Nagy János, a VPOP országos parancsnok kiemelte: fokozott ellenőrzést végeznek önállóan, illetve a társhatóságokkal közösen. Kiemelten ellenőrzik, hogy veszélyes terméket, az áruk eredetét, a pirotechnikai eszközöket, a tehergépjármű-vezetőknél a pihenőidő betartását.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.