A pécsi Fidesz Toller László parlamenti juttatásainak jogosságát firtatja

A Fidesz pécsi szervezetének elnöksége felszólítja az MSZP Baranya megyei szervezetét, hogy kezdeményezzen törvénymódosítást Toller László képviselői jogi státusának rendezése miatt; Szili Katalintól, az Országgyűlés elnökétől azt kérik, vizsgáltassa meg a képviselő vagyonnyilatkozatát - közölte az ellenzéki párt csütörtökön az MTI-vel.

Toller László, az MSZP országgyűlési képviselője 2006 júliusi balesete óta munkaképtelen, a parlament honlapján szereplő adatok szerint azonban havonta utalják neki a képviselői tiszteletdíjat és költségtérítést - tartalmazza a Fidesz pécsi szervezetének közleménye.

A Fidesz pécsi városi elnöksége arra szólítja fel az MSZP Baranya megyei szervezetét, hogy méltósággal, de határozottan járjon el Toller László képviselői jogi státusának rendezésében. Az ellenzéki párt azt is kéri a baranyai szocialistáktól kezdeményezzék országgyűlési frakciójuknál módosító javaslat benyújtását a képviselői jogállásról szóló törvényhez annak érdekében, hogy szabályozzák a munkavégzés közben tartós munkaképtelenséget és egészségkárosodást szenvedett képviselők helyzetét. Felszólítjuk továbbá az Országgyűlés elnökét, indítson eljárást 2007. január 1-től Toller László vagyonnyilatkozatának és más bejelentési kötelezettségeinek jogszabályszerű teljesítéséről, és szüntesse meg a fennálló törvénytelenségeket és szabálytalanságokat - írták a közleményben.

Az ellenzéki párt szerint összesen 11,3 millió forint utaltak a politikusnak, erősen vitatható módon. Mint kifejtették, Toller Lászlónak havonta 419.520 forint tiszteletdíjat utalnak, ami a képviselői alapdíjból áll, valamint az alkotmányügyi bizottsági tagsága után járó összegből. A pécsi Fidesz szerint annak ellenére, hogy Toller László sajnálatos balesete óta munkaképtelen, mégis 2006 júliusa óta legalább 6.712.320 forint volt képviselői tiszteletdíja.

Toller László számára utalnak költségtérítésként havonta 287.040 forintot is - olvasható a közleményben. "Köztudomású, hogy képviselői feladataival kapcsolatban nem merülhettek fel költségei, így a 4.592.640 átutalása és felvétele nyilvánvalóan törvénytelen" - közölte az ellenzéki párt. A Fidesz szerint kérdéseket vet fel Toller László képviselői jogának gyakorlása is, mivel 2006. június 19-e óta ügyeiben saját maga eljárni, illetőleg meghatalmazást adni nem tud.

Felvetődik a kérdés - folytatódik a közlemény - , hogy Toller László a parlamenti bizottsági jegyzőkönyvekben 2006. június 26-ától a mai napig miként szerepelhet helyettessel megjelölve, illetve ki írja alá helyette az eseti képviseleti megbízásokat. A pécsi Fidesz felszólítja az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának elnökét, indítson vizsgálatot arról, hogy Toller László nevében ki írja alá az eseti megbízásokat - áll a közleményben.

Toller László, Pécs volt polgármestere 2006. június 19-én Dombóvár közelében szenvedett balesetet a szolgálati gépkocsiját vezető Szőke János társaságában, amikor a szemből érkező, két teherautót előző Mercedes gépkocsival való ütközést próbálták meg elkerülni. A gépkocsivezető később a kórházban belehalt sérüléseibe, a politikus pedig tartós egészségkárosodást szenvedett. Azóta a helyi MSZP többször is közölte, hogy nem keresik a pécsi választókerületből az Országgyűlésbe került politikus utódját.

A Népszabadság november közepén arról írt, hogy Toller László akkor veszítené el parlamenti fizetését, ha cselekvőképtelenné nyilvánítanák, s azzal elveszítené a mandátumát is. Ezt az ügyészségen kezdeményezhetnék a szocialista politikus családtagjai, párttársai, de az eljárást elindíthatja akár egy ellenzéki politikus vagy akár egy "civil" magánszemély is.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.