Földes-Szabó 900 milliója

"Megvan a pénz, de nem mondja meg, hogy hol"; Bencze József országos rendőrfőkapitány így idézte fel az Egymásért Egy- Másért Alapítvány tevékenységét vizsgáló bizottság előtt Földes-Szabó László elnök egyik vallomását. Földes-Szabót sikkasztással is gyanúsítják.

Az Egymásért Egy-Másért Kiemelten Közhasznú Alapítvány 1,2 milliárd forintos csempészettel és áfacsalással gyanúsított elnökét két hete ügyész jelenlétében 900 millió forint elsikkasztásával is meggyanúsították. Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány (aki a nyomozás kezdetén még a VPOP rendészeti főigazgatója volt) az alapítvány tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottság előtt szerdán azt mondta: Földes-Szabó László elnök, aki egykor a rendőrség szervezett bűnözés elleni szolgálatának tisztje volt, amikor a kihallgatásán megkérdezték, hol van a 900 millió forint, amit ő vett fel az alapítvány számlájáról, azt felelte: a pénz megvan, de azt nem mondja meg, hol.

Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány elnökét több, az alapítvánnyal üzleti kapcsolatban álló vállalkozás munkatársaival együtt április közepén vették őrizetbe, miután a vámőrség központi ellenőrző szervezete megállapította: a Magyarország uniós csatlakozása után végzett vámmentes vámkezelések túlnyomozó többsége az alapítványhoz köthető, s az alapítvány a több ezer tonnányi távol-keleti élelmiszer-adományokat az adó- és vámszabályok kijátszásával (adó- és vámfizetés nélkül) forgalomba hozta.

Az ügyben - ellenzéki kezdeményezésre - azért indult parlamenti vizsgálat, mert az alapítvány kuratóriumának tagja volt az NBH egyik főosztályvezetője és az egyik volt munkatársa, akit - legalábbis az ügy kirobbanásáig - jogászként visszafoglalkoztatott a "cég". A bizottság a vélelmezett korrupciós ügyek feltárásán kívül az alapítvány tevékenységében rejlő nemzetbiztonsági kockázat felderítését tűzte ki célul.

Nagy János, a vám- és pénzügyőrség országos parancsnoka a történtek ellenére sem tartaná indokoltnak a vámszabályok szigorítását. Egyfelől, igazodnunk kell az uniós előírásokhoz, s e tekintetben igen kicsi a mozgásterünk, másfelől, mert a bűnüldözési érdek mellett tekintettel kell lenni a törvényes kereskedelmi forgalom érdekeire is. Ez utóbbi vámkezelésénél pedig továbbra is a bizalmi elvnek kell érvényesülnie.

A VPOP vezetője elmondta, nincs tudomása arról, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalnak bármi köze lett volna az Egymásért alapítványhoz. Bencze József hozzátette: februárban - azaz már a titkos nyomozás elrendelése után, de még a nyílt eljárás kezdete előtt - beszélt az ügyről Galambos Lajossal, az NBH akkori főigazgatójával, aki a történtek óta, de azoktól függetlenül távozott hivatalából, majd áprilisban újra beszéltek az ügyben, akkor Bencze már az őrizetbe vételekről tájékoztatta Galambost. Szerettük volna minderről megkérdezni Földes-Szabó Lászlót is, de lapzártánkig nem sikerült elérni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.