Rossz koldus az automata

Magyarországon nem előzmény nélküli Pécs polgármesterének azon ötlete, hogy városa utcáira gépkoldusokat helyezzen. Mint arról írtunk, Tasnádi Péter, a baranyai megyeszékhely első embere ezekkel a gépekkel gondolná visszaszorítani a kéregetés sokakat zavaró gyakorlatát.

Tasnádi azt reméli, hogy az adakozók, miután pénzt szórnak az automatába, nem adnak pénzt a kéregetőknek, s emiatt utóbbiaknak elmegy a kedve a koldulástól. Az is a koldulás visszaszorulásához vezethet, véli a polgármester, hogy a gépbe szórt pénzt, illetve az azon vásárolt élelmet és ruhát szétosztják a szegények között.

Kiderült, a gépkoldusnak van elődje: 2004-ben Tukora Balázs, a Pécsi Tudományegyetem műszaki karának adjunktusa már elkészített egy ilyen masinát. A tanár a gépet egy szoborpályázatra tervezte és gyártotta le, az automatát az Arc kiállításon láthatta először a közönség. Ha valaki pénzt dobott a masinába, akkor az automata egy köszönömmel viszonozta a gesztust. A tárlat után a gépet elvitték a Deák térre, s ott állt hat hétig; az arra járók 20 ezer forintot szórtak bele. A gépbe bedobtak ezernyi átkozódó üzenetet is, amin az alkotó cseppet sem sértődött meg, mivel ő a meghökkentés szándékával készítette el gépszobrát. Tukori Balázs tudósítónknak elmondta: azt akarta jelezni, hogy a világ elgépiesedik, s már a kéregetést is automaták végzik a koldusok helyett.

Már működött egy gépkoldus Budapesten
Már működött egy gépkoldus Budapesten
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.