Finnugorok egymás között

Közös európai energiapolitikát sürget Magyarország és Észtország. Gyurcsány Ferenc - balti körútjának második napján - szerdán Tallinnban Andrus Ansip kormányfővel és Toomas Hendrik Ilves államfővel egyetértett abban is, hogy a magyar-észt politikai és kulturális kapcsolatok "nagyszerűek", a gazdasági együttműködésben azonban még sok a kihasználatlan lehetőség.

Ansip azzal lepte meg Budapestről érkezett vendégeit, hogy magyar nyelven kívánt nekik kellemes ott-tartózkodást, és örömét fejezte ki, hogy hoszszú évek után újra magyar miniszterelnököt üdvözölhet Tallinnban. A finn-ugor népek együttműködése kiemelt helyet kapott a kormányfői megbeszéléseken. Ansip Helsinki, Budapest és Tallinn közös kötelességének mondta, hogy az államisággal nem rendelkező kis finnugor népcsoportokat támogassák - főleg Oroszországban.

Ennek kapcsán megemlékezett Putyin orosz elnök elmaradt meghívásáról, amely miatt ő nem vehetett részt nyáron a szaranszki finnugor csúcstalálkozón. - Putyin azt hív meg, akit akar, és Észtországot akár kihagyhatja e sorból, de mi a jövőben sokkal többet akarunk tenni közösen oroszországi nyelvrokonainkért - hangsúlyozta az észt miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc észt kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján az EU-s együttműködés erősítésének fontosságát emelte ki, és szükségesnek ítélte uniós energiapolitika kialakítását. Cáfolta, hogy kormánya ellenezné a Nabucco gázvezeték megépítését, mivel Magyarországnak érdeke, hogy diverzifikálja energiabeszerzési forrásait. - Márpedig a Nabucco ebbe a sorba illeszkedik, és szeretnénk, ha a terv megvalósulna - mondta Gyurcsány. Arra is emlékeztetett, hogy az elmúlt években többször is csalódottságának kellett hangot adnia amiatt, hogy a Nabucco-program hat év alatt sem jutott tovább a tervezési fázisnál.

Tallinnból jelenti kiküldött munkatársunk

Andrus Ansip és Gyurcsány Ferenc
Andrus Ansip és Gyurcsány Ferenc
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.