“Szóval, izé… ön mióta is…?”

Csak semmi szexet kérem, angolok vagyunk! – ezúttal azonban az Eurostat botránkozhatna meg; az unió statisztika hivatalát történetesen egy brit európai parlamenti képviselő vádolta meg azzal, hogy túlságosan pikáns részletek iránt érdeklődik.

- George Orwell 1984 című könyve nem használati utasításnak, hanem figyelmeztetésnek íródott! Az ilyesféle javaslatokat olyan képviselők készítik, akik a szomszéd kerítése felett áthajolva kukkolnak! – hangoztatja Derek Clark, az EU-utáló Egyesült Királyság Függetlenségi Párt politikusa a BBC-ben, azt kifogásolva: az Európai Unió azt szeretné, ha a népszámlálók szexuális szokásaikról kérdeznék a nőket.


- Semmi ilyesmiről nincs szó, mindössze arról: egyes országokban nem jók a házasságokat, illetve az élettársi kapcsolatokat rögzítő adatsorok, ezért meg kellene kérdezni a nőket: mikor létesítették az első, illetve a jelenlegi párkapcsolatukat – válaszol az Eurostat. Hogy miért csak a nőket? Azért, mert az EU a termékenységi tendenciákra kiváncsi, ami – állítják - a politikai tervezéshez szükséges.

A brit politikust az is felháborította, hogy az uniós statisztikák egységesítésének jegyében a tartós fogyasztási cikkekre is rákérdeznének. – Hihetetlenül érdekelne, hogy egy egy ágyban alvó termékeny pár, a lakásában egy nagyképernyős tévével mennyiben segíti a tervezést. De nincs kétségem afelől, hogy az EU ad majd valami őrült magyarázatot – füstölgött a képviselő, aki a legszívesebben a huszonheteken kívül látná országát.

Vannak persze más tagállamok is, ahol az Eurostat ellenállásba ütközik. Rákérdeznének a népszámlálók a háztartások etnikai összetételére is, márpedig a francia Alkotmánytanács a minap tanácsolta el az etnikai összeírástól a bevándorlási minisztert…

(Brüsszeli tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.