Orbán: a Kárpát-medencében minden magyar ügy közös

A Kárpát-medencében minden magyar ügy közös ügy - ezt az üzenetet közvetítette a helyieknek Székelyudvarhelyen Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy ebben a térségben minden magyar felelős minden magyarért.

A Fidesz elnöke - aki az európai parlamenti választásokon független jelöltként induló Tőkés Lászlót kíséri el kampányzáró körútján - kedden a késő esti órákig tartó székelyudvarhelyi ünnepségen, a helyi művelődési ház zsúfolásig megtelt nagytermében biztosította a határon túli magyarokat, hogy mindenkor számíthatnak pártja támogatására akár kormányon van, akár ellenzékben. "A határokon átívelő nemzetegyesítés mindenek előtt!" - hangoztatta. "Ha Székelyudvarhelyen lépnek egy magyarnak a tyúkszemére, és ez utóbbi fölszisszen, akkor nekünk azt Budapesten meg kell hallani, és ha Budapesten az emberek elkeseredettek, akkor jó, ha a székelyudvarhelyiek is tudnak erről, és velünk éreznek". Minden magyar felelős minden magyarért, a Kárpát-medencében minden magyar ügy közös ügy - mondta a szónok.

Perverznek és provinciálisnak nevezte azt, ha egy európai parlamenti választás kapcsán bárki is beavatkozásról beszél. Hiszen Brüsszelben a parlamenti képviselők egész Európát érintő döntéseket hoznak - mondta.

Szerinte most az autonómia a legfontosabb magyar ügy. A székelyeknek el kell elmenniük szavazni november 25-én. Elmondta: a "kis-magyarországi magyarok" önbecsülés dolgában most rosszul állnak, beletörődtek a jelenlegi rossz életkörülményeikbe, a korrupcióba, a bürokráciába, a hazugságba. Ezért szeretnének jó hírt kapni Székelyföldről, azt, hogy az ottani magyarok még nem adták föl - mondta Orbán, arra buzdítva a székelyeket, hogy "merjenek magyarok lenni". Olyan szószólót kell küldeni Brüsszelbe - folytatta -, aki fölötte áll a pártvilágok dulakodó mocsarának, a széthúzásnak, a vitáknak, és a nemzeti összetartozás magasabb szempontját képviseli.

Tőkés László is úgy vélte: a magyarországiak még mindig tudnak meríteni Székelyföldből, amely stratégiai helyszín, hátország, tartalék az egész magyar nemzet számára. Székelyföldnek mint önálló entitásnak, mint országnyi autonómiának kell csatlakoznia Európához - hangsúlyozta a református püspök, aki szerint az egyéni jogok szintjén elvérzik ez a térség. A kollektív jogok, az autonómia jogállása révén viszont - mondta - a régiók Európájához csatlakozik a székelyföldi régió. Tőkés szerint ez utóbbinak a létrehozását elmulasztották még létrehozni Romániában, mégpedig - mint fogalmazott - éppen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) segédletével.

Az RMDSZ jelöltjei is összefogására buzdítanak

 

Az erdélyi magyarság összefogásának gondolatát hangsúlyozták ezekben a napokban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti jelöltjei székelyföldi kampánykörútjukon. Szerdán és csütörtökön az RMDSZ kampánykaravánjával Sógor Csaba szenátor és Korodi Attila környezetvédelmi miniszter Középajtán, Köpecen, Bardócon, Olasztelkén, illetve Baróton lakossági fórumok keretében találkozik a helyiekkel, majd  kisbaconiak, oltszemiek, árkosiak, sepsiköröspatakiak és málnásiak is feltehetik kérdéseiket a politikusoknak.  

A Kovászna megyei karaván második napján Frunda György és Sógor Csaba Alsócsernátonban találkozik a helyiekkel, ezt követőn Gelencén, Ozsdolán, Berecken, Kézdialmáson, Esztelneken, Polyánban és Torján, majd Kézdivásárhelyen kerül sor lakossági fórumra. Borbély László kormányzati tevékenységekért felelős ügyvezető alelnök is csatlakozik kampány karavánjához, csütörtökön részt vesz a felsőháromszéki találkozókon.

Az előző napon Korodi Attila Udvarhelyszéken hangsúlyozta: az európai parlamenti képviseletnek úgy kell majd működnie, mint az erdélyi magyarok nagykövetségének. "Vigyünk hírt magunkról, mutassuk meg, mennyire értékes közösség vagyunk" - fogalmazott a miniszter Parajdon. Az RMDSZ jelöltlistáján szereplő Sógor Csaba, Korodi Attila és Tánczos Barna egyaránt hangsúlyozta: az erdélyi magyarok sokfélék, de a fontos dolgokban közösen gondolkodnak.

Verestóy Attila szenátor, az RMDSZ udvarhelyszéki elnöke arra hívta fel a figyelmet: az eddigi eredményeket a romániai magyarság a megfelelő politikai képviseletnek köszönhetően érte el. "Folytatnunk kell a munkát, éppen ezért november 25-én élnünk kell szavazati jogunkkal, mert a mi sorsunkról döntünk; győzzék meg környezetünket, hogy fontos ez a választás, nem szabad távol maradni" - kérte a jelenlevőket a szenátor.

 

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.