Szudánban tilos fényképezni

"Mutassa az engedélyét és a kameráját" - állított meg a rendőr tegnap reggel, miközben fotótémát keresgélve sétáltam Kartúm utcáin. Nem véletlenül kérte a papírjaimat, egy civil motoros messziről integetett neki, rám mutogatva. Miután a papírok rendben voltak, egyesével végignézte az összes képet, kifaggatott, majd utamra engedett. A képek között egyetlen egyen sem volt híd, kormányzati épület, rendőr, de még egy antenna sem látszott. Egy hete két magyart tartóztattak le, mert a piacon fényképeztek. Az eset öt óra alatt megoldódott, eddig tartott az a tortúra, amíg kiderült, hogy ártatlan turistákról van szó.

A kormányzati ellenőrzés rendkívül alapos és mindenre kiterjed. Engedély kell a fotózáshoz, bizonyos területeken az utazáshoz, az újságírók mozgását pedig pontosan követik. Kényesen ügyelnek arra, hogy mindenki csak azt lássa, amit meg akarnak mutatni.

A Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) a világ minden országában segít az onnan tudósító zsurnalisztáknak, Szudánban azonban meg van kötve a kezük. "A kormány megtiltotta a nemzetközi szervezeteknek, így a Vöröskeresztnek is, hogy civileket szállítsanak. Ha megszegjük ezt a szabályt, azzal a százezrek életén segítő tevékenységünk kerül veszélybe. Ezt a kockázatot nem vállalhatjuk" - érvel Cecilia Goin, az ICRC sajtómegbízottja. Az itt dolgozó szervezetek kénytelenek betartani a játékszabályokat, ha tovább akarnak dolgozni.

Az ENSZ kényes témára tapintott, amikor elindította szudáni rádióját, amelyet egy svájci szervezettel közösen üzemeltet. "Sok felvilágosító, informáló jellegű műsorunk van az emberi jogokról, egészségügyről, a darfuri békefolyamatról, a politikáról" - meséli Mester Katalin, a Miraya FM magyar producere. "Sok helyen az emberek nem tudnak olvasni, tévéjük nincs, így rádión lehet őket a legkönnyebben elérni. Eddig három nyelven vannak híreink, de további tíz törzsi nyelven is szeretnénk sugározni az irodalmi arab, a szudáni arab és az angol mellett. A kormányzat nem szól bele abba, hogy mit sugárzunk." Amikor a kényes kérdést feszegetem, hogy van-e hallgatólagos megegyezés, hogy nem beszélnek a kormány ellen, diplomatikusan válaszol: "Minden véleménynek helyt adunk. Megpróbálunk függetlenek maradni."

Kartúm, 2007. november

A szudáni Vörös Félhold társaság székháza
A szudáni Vörös Félhold társaság székháza
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.