Szocialista képviselő meglepő indítványa a vizitdíj eltörlésére

Saját frakciótársait is meglepte tegnap Tóth Károly szocialista képviselő módosító indítványával: eltöröltetné a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. A szocialisták frakcióvezetője nyugalomra int. A Fidesz sincs könnyű helyzetben Tóth javaslata után.

Az nem okozott meglepetést tegnap a parlamentben, hogy a szocialisták a biztosítási modellváltásról szóló törvénynek még a címét sem hagynák érintetlenül, az viszont még őket is váratlanul érte, hogy padsoraikból Tóth Károly önálló indítvánnyal 2008-tól eltörölné az egészségügyi reform alapintézkedéseként nemrég bevezetett vizitdíjat és a kórházi napidíjat. A javaslat nehéz helyzet elé állítja az ellenzéket is, hiszen, ha átmegy a parlamenten a módosítás, okafogyottá teheti népszavazási kezdeményezésüket, viszont nemet se mondhatnak valamire, aminek érdekében referendumot kértek. A szocialistáknak sem lenne egyszerű saját kormányuk reformprogramja ellen szavazni, pedig ez esetben bizonynyal sokan szívesen megtennék.

Az SZDSZ szinte azonnal elhatárolódott Tóth javaslatától, és közleményben jelezte: egyetlen olyan módosítást sem fog támogatni, amely visszalépést jelent a reformokból. Kökény Mihály (MSZP) ellenben csak annyit közölt: képviselőtársa javaslatáról nem egyeztet a frakcióval. - Még nem lefutott ez a meccs - tette hozzá Schvarcz Tibor (MSZP), nem kifejtve, hogy milyen meccsre gondol. Lendvai Ildikó frakcióvezető az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: mai tudásuk szerint lesz vizitdíj és kórházi napidíj is. Megállapodtak Tóth Károllyal, amennyiben a frakció nem támogatja javaslatát, a szavazás előtt visszavonja.

Tóth Károly lapunknak azt mondta: jelezte a frakciónak, hogy önálló módosítást ad be. Mindöszsze a miniszter asszony szavait vette komolyan, aki azt állította: az új egészségpénztári rendszer önmagában képes hatékonyan működtetni a rendszert. Ha így van, a biztosítói modellváltás után nincs szükség sem a vizitdíjra, sem az ágydíjra. Arra a kérdésre, hogy a módosítás megfogalmazásában szerepet játszott-e az ellenzéki népszavazás ellehetetlenítése, annyit mondott: ennyire nem kisstílű.

Az Országgyűlésben tegnap folytatódott biztosítási reform vitából is kitűnt, hogy a szocialista frakció nem egységes. Keller László például bátorította frakciótársait a törvény támogatására, és kijelentette: nem kell megijedni a menedzsmentjogok átadásától.

Perjési Klára, Juhászné Lévai Katalin is az új törvény nélkülözhetetlenségéről próbálta meggyőzni a hallgatóságot. Hangsúlyozták, hogy a készülő törvényben vannak garanciák arra, hogy a betegek nem válhatnak kiszolgáltatottakká. Ezzel szemben Gyula Ferencné (MSZP) kifogásolta, hogy a jogszabály több mint 120 helyen kér biankó felhatalmazást. Szerinte elkerülhetetlen, hogy a képviselők a jogszabály teljes tartalmának ismeretében dönthessenek: adják vagy sem a szavazatukat.

Az ellenzék képviselőinek valamennyi felszólalása azzal végződött: a kormány vonja vissza a javaslatot. Csáky András (MDF) szerint a rendszerváltás óta ez a második olyan törvény, amelyhez aránytalanul sok módosítás érkezett. Ehhez még hozzáteszi az MDF is a maga 62 kiigazító pontját.

Horváth Zsolt szerint a Fidesz a nyereségorientált üzleti biztosítók távoltartását, valamint a szolgáltatók közötti verseny megjelenítését várja el a változásoktól. S amíg ilyen javaslat nincs, addig nem lehet miről beszélni. A szintén fideszes Pesti Imre azért bírálta a törvényt, hogy az új pénztárakban a biztosítottak nem kapnak képviseletet.

A vita ideje alatt derült ki: nem érkezett meg az Országgyűléshez a Fidesz alternatív törvényjavaslata a biztosítási rendszer átalakításáról. Mikola István hétfőn rögtönzött sajtótájékoztatón a Parlament folyosóján arról beszélt: benyújtottak egy ilyen javaslatot. A politikus kedden pontosította az egy nappal korábbi szavait: az új verzióban már nem törvényjavaslatról van szó, hanem egy tízpontos országgyűlési határozatról, amelyet a Ház előtt lévő törvényről zajló parlamenti csata után kíván benyújtani.

Tüntetők a Parlament előtt egy Gyurcsány Ferenctől származó idézettel tiltakoztak tegnap az egészségbiztosítási reform ellen
Tüntetők a Parlament előtt egy Gyurcsány Ferenctől származó idézettel tiltakoztak tegnap az egészségbiztosítási reform ellen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.