Pert nyert a TASZ

A Fővárosi Ítélőtábla kedden tárgyalta másodfokon azt a jogvitát, amelyet a TASZ indított a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) ellen. A jogvédő szervezet azt szerette volna elérni, hogy a közigazgatás korszerűsítésének sikertelenségét vizsgáló Kehi-jelentést hozzák nyilvánosságra.

A Fővárosi Bíróság első fokon még elutasította a keresetet, mondván: a Kehi tevékenysége kormánydöntések előkészítésére irányul, így a kormánynak átadott jelentései nem nyilvánosak. - A Fővárosi Ítélőtábla most ezt az állásfoglalást bírálta felül, a Kehit a közigazgatás korszerűsítésének sikertelenségét vizsgáló jelentés kiadására kötelezte - mondta érdeklődésünkre Baltay Levente, a TASZ ügyvivője.

A Fővárosi Ítélőtábla ugyancsak kedden tárgyalta másodfokon a TASZ-nak az ORFK ellen indított perét. A jogvédő szervezet azt kérte, hogy az ORFK valamennyi, hatályban lévő utasítását és intézkedését hozza nyilvánosságra, így tegye lehetővé, hogy az állampolgárok ellenőrizhessék, törvényesen léptek-e föl ellenük 2006 őszén. A rendőrség a kérésnek csak részben tett eleget - a 200 dokumentum közül 27 esetben -, s bűnüldözési, illetve bűnmegelőzési célokra hivatkozva megtagadta a tájékoztatást.

A Fővárosi Bíróság első fokon azoknak az utasításoknak a kiadására kötelezte az ORFK-t, amelyek a lakosság széles körét érinthetik. A bíróság szerint a 27 dokumentum közül kettő volt ilyen. - A két rendőri utasítás első fokon elrendelt kiadása most jogerőre emelkedett, egyebekben pedig a tábla új eljárásra utasította az elsőfokú bíróságot. Az indoklás szerint ugyanis minden egyes intézkedés esetén meg kellett volna indokolnia, hogy azok nyilvánosságra hozatala mely bűnüldözési, bűnmegelőzési érdeket sérthet - mondta Baltay Levente.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.