Újságírók tiltakozó flashmobja

Körülbelül ötvenen jelentek meg a Batthyány örökmécsesnél az újságírók flashmobján, amellyel az ellen tiltakoznak, hogy néhány nappal korábban, a Magyar Önvédelmi Mozgalom tüntetéséről két kollégát elvitt a rendőrség, miközben a be nem jelentett demonstrációról tudósítottak.

Újságírók és jogvédők szervezeteit hívta kerekasztal-beszélgetésre kedden Kökényesi Antal, az országos rendőr-főkapitány helyettese a szombaton előállított két újságíró ügyében kialakult álláspontok megvitatására - közölte az ORFK sajtóirodája annak kapcsán, hogy szombaton egy be nem jelentett tüntetésről előállítottak két újságírót. Az érdekvédő szervezetek képviselői észrevételeket fogalmaztak meg a két újságíró előállítása és szabálysértési eljárásban történt elmarasztalása kapcsán - olvasható a rendőrség internetes honlapján kedden közzétett közleményben. Mint írják, a rendőrség képviselői a keddi találkozón hangsúlyozták: a meghívás célja elsősorban a közös gondolkodás és a konszenzuskeresés volt. Leszögezték: az eseményekről történő rendőrségi beszámoló, valamint a meghívottak által megfogalmazott vélemények alapján több területen közeledtek az álláspontok. Az értekezlet résztvevői szorgalmazták azt, hogy a helyszínen feladatukat végző sajtómunkatársak rendelkezzenek újságírói mivoltukat hitelt érdemlő módon igazoló okmányokkal. "A rendőrség pedig megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a közterületeken lefolytatott rendőri intézkedések helyszínén dolgozó újságírók - betartva a törvényes előírásokat - még jobban el tudják látni feladataikat" - tartalmazza a közlemény. A keddi tanácskozáson részt vett Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke, Győrffy Árpád, a Magyar Újságírók és -Készítők Európai Szövetségének elnöke, Fenyvesi Félix Lajos, a Magyar Újságírók Közösségének elnöke, Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke, valamint Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke. A rendőrség részéről a meghívó mellett a BRFK vezetője, Tóth Gábor, továbbá Komáromi Endre, az ORFK főosztályvezetője, illetve Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője volt jelen. A közlemény kitér arra is, hogy Tóth Gábor, a BRFK vezetője a találkozón elmondta, "a megtett intézkedések jogszerűek és szakszerűek voltak, de annak érdekében, hogy az újságírók zavartalanul tehessenek eleget munkájuknak - ebben a rendőrség elkötelezett partner - további gyakorlati kérdések megvitatása szükséges". (MTI)
- Itt van a teljes politikai paletta, gyakorlatilag mindenhonnan jöttek, a HírTV-től a Népszaváig – jelentette ma öt óra után néhány perccel tudósítónk.

A helyszínen megjelent a rendőrség egy térfigyelő kamerával felszerelt kocsival, és az pásztázza a résztvevőket. Állítólag egy rádióműsorban bejelentették előre, hogy lesz egy ilyen rendezvény, onnan tudhattak róla a rendőrök, mert egyébként sms-ben szerveződött a flashmob, sehol nem hirdették meg előre, és nem jelentették be a rendőrségen.

A demonstráción feltűnt Gonda László, a jobboldali tüntetések egyik vezéralakja is, akit ugyanazzal a rabszállítóval vittek el nhéhány nappal ezelőtt a Magyar Önvédelmi Mozgalom demonstrációjáról, amellyel Bogád Zoltánt, az Index tudósítóját.

Egy transzparens is feltűnt, amelyen archív felvétel látható: ezen a képen a Magyar Nemzet fotósát, Éberling Andrást készül megütni egy rendőr.

A flashmob lefolyásáról tudósítónk annyit közölt: „Egymást fotózgatjuk, sok a tévékamera. Egyébként nincs semmi, két darab rendőrt látok”.

Néhány perccel öt után a szervezők megpróbálták lefújni a rendezvényt, hiszen a flashmobok egyik velejárója éppen ez: hirtelen, és előre be nem jelentett módon összesereglik a tömeg, majd ugyanolyan gyorsan el is tűnnek a helyszínről. De a résztvevők láthatóan nem távoztak rögtön.

„Az a baj, hogy újságírókkal nem érdemes flashmobot szervezni, mert mindenki késik” – jegyezte meg tudósítónk.

Az MTI tudósítása szerint a Batthyány-örökmécsesnél mintegy száz újságíró gyűlt össze nem sokkal öt óra előtt, majd egymást fotózták, illetve interjúkat készítettek. Ott volt köztük a hvg.hu és az Index két újságírója, Barcs Miklós és Bogád Zoltán is, akiket szombaton akkor állítottak elő a rendőrök, amikor a Batthyány-örökmécsesnél tartott be nem jelentett tüntetésről tudósítottak.
Hétfőn a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Magyar Újságírók Közössége, a Helsinki Bizottság és a kormánypártok is tiltakozásuknak adtak hangot amiatt, hogy a be nem jelentett hétvégi budapesti tüntetésen két újságírót is előállított a rendőrség. A Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálata szerint jogszerűek voltak az újságírókkal szembeni rendőri intézkedések.

Magyarországon az elmúlt években többször rendeztek már flashmobot, de azokat általában nem valamiféle tiltakozás kinyilvánításaként tartották. A flashmob (villámcsődület) lényege, hogy emberek egy csoportja egy előre megbeszélt helyen és időpontban találkozik, végrehajtanak egy előre megbeszélt, gyakran irracionálisnak tűnő cselekvéssort, majd utána gyorsan, mintha mi sem történt volna, távoznak.

(NOL, MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.