Az ellenőrök már karácsonyra készülnek

Decemberben étellel, itallal nem spórol a magyar, az egész éves élelmezésre szánt pénz harmadát ilyenkor költik el a hazai vásárlók. Így nemcsak az árusok, hanem az ellenőrök is készülődnek a következő hetek nagy rohamára.

A hazai vásárlók a karácsonyi, szilveszteri ünnepek idején, húsvétkor és nyáron költenek legtöbbet élelmiszerre - derül ki a fogyasztási szokások elemzésekor. Az év végén az egész évre szánt pénz harmadát fordítják különféle csemegékre, italra és élelmiszerekre. Épp ezért az élelmiszer-biztonsági szakemberek egész decemberben kiemelt figyelemmel ellenőrzik az előállítókat és a kereskedőket, vagyis az egész élelmiszerláncot. Mint azt Búza Sándor, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője, főállatorvos elmondta, az élelmiszer-biztonsági hatóság év közben mintegy 800 fővel dolgozik, ilyenkor kétezerrel. S a laborokban az élelmiszerek kémiai adalékanyagait is vizsgálják.

A kampányszerű vizsgálatokkor főként azt figyelik, nyomon követhető-e az egyes élelmiszertermékek esetében, hogy honnan származnak, és milyen úton kerültek az üzletbe. Nézik, hogy megfelelőek-e az alapanyagok és a késztermék, rendben lévő-e a tárolás, a hulladékkezelés és a minőség-ellenőrzés az adott üzemben, kereskedőnél. Vizsgálják, hogy helyes fogyaszthatósági idő szerepel-e a termékeken, valamint ellenőrzik az állattartó telepeket, a szállítási körülményeket és a tojáscsomagoló központok minőségét is. Decemberben nagyobb figyelmet fordítanak többek között a halak, a pulyka, a sertéshúsok, a húskészítmények, az italok, továbbá a zöldségek, a gyümölcsök - különösen a déligyümölcsök - minőségének a vizsgálatára.

A karácsonyi kiemelt ellenőrzés megkezdése előtt, a múlt hónapban 466 egységben - nagykonyhán, szállodai étteremben, cukrászatban, hidegkonyhán, iskolai büfében - vizsgálódtak. Az esetek harmadánál nem volt egyértelmű, hogy honnan is származik a termék. Ez egyben azt is jelzi: melyik termékkörben kell a vásárlóknak fokozottan óvatosnak lenniük. A legtöbb baj (38,5 százalékos kifogásolási arány) a hallal és a halászati termékekkel volt. Persze az ellenőrök is pontosan tudják, hogy mit keressenek, így az októberben ellenőrzött, másfél ezer élelmiszerből minden hetedik nem volt azonosítható.

Az elmúlt hetekben ugyanis több élelmiszer-feldolgozó üzemet is ellenőriztek. Mint megtudtuk, a tipikus szezonális élelmiszereket - mint a szaloncukor vagy a csoki-Mikulás - a gyártósornál is megvizsgálták.

Mindezek alapján az év végi, nagy családi élelmiszer-beszerzések idején viszonylagos biztonságban érezhetik magukat a vásárlók - állítják a szakértők. Magyarország ugyanis az európai középmezőnybe tartozik ebből a szempontból: a magyar termékek átlagosan 10-12 százaléka esik minőségi kifogás alá. Mikrobiológiai szempontból a termékek néhány százalékával van probléma, toxikológiai szempontból ennél is alacsonyabb értékű, azaz néhány tizedszázalékos a kifogásolási arány, radiológiai gyanúra pedig az utóbbi években nem volt példa. (Elsősorban a fehérjetartalmat, a szénhidrát-mennyiséget, a termék tömegét és a címkézést, azaz a vásárlók tájékoztatását kifogásolják.)

Az ellenőröknek a 2004-es uniós csatlakozás óta több dolguk van. A határellenőrzés ugyanis megszűnt, eközben újabb 15 ezerrel gyarapodott a korábban 30-35 ezresre becsült, közforgalomban beszerezhető élelmiszer-ipari cikkek száma.

Búza Sándor már csak ezért is úgy véli, az élelmiszer-vásárlás "veszélyes üzem", s a fogyasztóknak is résen kell lenniük. A csomagolt és márkázott termékeknél a csomagolás jelöléseit kell figyelni. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján azonban ez sem nyújthat teljes biztonságot, ha átcímkézik a termékeket, vagy meghamisítják rajtuk a lejárati időket. Ezzel együtt viszonylagos biztonságot nyújtanak a megszokott, ismert kereskedelmi helyek és árusok, ám az alkalmi kereskedőktől óva int az élelmiszer-biztonsági szakember, bármilyen olcsón adják is a portékájukat.

Hal 60
Hús, baromfi 30
Pulyka 60
Virsli 30
Mák, dió, mandula 40
Édesség 30
Szaloncukor 100
Üreges édesség 90
Pezsgő 60
Déligyümölcs 40
Aszalvány 60
Gesztenyepüré 70
Friss zöldség, gyümölcs (import) 40
Az év végi élelmiszerfogyasztás az éves átlagos költés százalékában
Forrás: MGSZH

Szúrópróba a húspultban. A szezonális év végi termékek jó részét már a gyártósor mellett ellenőrzik
Szúrópróba a húspultban. A szezonális év végi termékek jó részét már a gyártósor mellett ellenőrzik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.