Jó helyre ment a pénz

Megtérülő befektetésnek is tekinthetik a munkaadók a fogyatékkal élők foglalkoztatását, hiszen minden erre fordított forint az elkövetkezendő öt éven belül majd öt forintot hoz vissza - derül ki a Salva Vita Alapítvány és a Lodestar brit tanácsadó cég által készített Befektetés Társadalmi Megtérülése (SROI) elemzésből.

A fogyatékkal élő emberek visszavezetése a munkaerőpiacra alapjaiban változtatja meg az életüket, a munkáltatók megspórolják a tréning- és a toborzási költségek egy részét, javul a munkahelyi hangulat és - a legfrissebb vizsgálat szerint - mindez jelentős gazdasági előnnyel is jár - mondja Vég Katalin, a Salva Vita Alapítvány ügyvezetője.

Az alapítvány 1996-ban hazánkban elsőként vezette be a Támogatott foglalkoztatás (TF) szolgáltatást a sérült emberek munkához juttatásához. A lényeg a megfelelő személy megtalálása a megfelelő pozícióra, miközben a beilleszkedéshez a munkavállaló és a munkáltató is személyre szabott segítségben részesül. Az alapítvány tevékenysége olyan sikeresnek bizonyult, hogy a Szociális és Munkaügyi Minisztérium felkérte, vállaljon központi szerepet más szervezetek hasonló szolgáltatásra való felkészítésében is. Bár az alapítvány ezúttal is kiemelkedő eredményeket ért el, a minisztérium ennek ellenére túlságosan költségesnek találta a programot. A Salva Vita ezért úgy döntött, bebizonyítja, hogy a TF-szolgáltatás eredményei jelentősek és tartósak, megéri a programba befektetni, és bemutatja a hosszabb távon várható gazdasági-társadalmi eredményeket is.

A Befektetés Társadalmi Megtérülése (Social Return of Investment - SROI) vizsgálat lehetővé teszi, hogy egy tevékenység gazdasági teljesítményén túl annak társadalmi értéke is kimutathatóvá váljon, ezért választották ezt a módszert. Az SROI egyes programok, tevékenységek megtérülését méri, és ahol lehetséges, az eredményeket pénzben is kifejezhetővé teszi.

Az alapítvány és a brit székhelyű Lodestar tanácsadó cég együttműködésével készült vizsgálat szerint a Salva Vita programja pénzügyileg pozitív képet mutat. Eszerint minden forint, amit 2006 januárjától december végéig a Salva Vita TF-programjába befektettek, az elkövetkező öt év során 4,77 forint megtérülést eredményez helyi vagy országos szinten és csupán tizenegy hónap szükséges ahhoz, hogy a program költségét visszanyerjék.

Az előnyöket szélesebb társadalmi körben is kimutatták: a felmérésből kiderült, hogy az emberek sokkal inkább megértették a fogyatékkal élők igényeit azáltal, hogy munkatársi kapcsolatba kerültek velük. - Ezek az emberek erkölcsi és morális téren egyaránt példát mutatnak a többieknek. Arról nem is beszélve, milyen pozitív hatással van a munka miatti örömük és állandó kedvességük a többiekre - állítja Dobák András, a Tesco Magyarország humánerőforrás-igazgatója, akinek állandó kapcsolata alakult ki a Salva Vitával.

Az alapítvány TF-programjaival kapcsolatban az is kiderült, a megkérdezett munkáltatók 90 százaléka nyitott arra, hogy újabb fogyatékkal élőket foglalkoztasson és tízből kilenc közülük teljesen elégedett volt sérült munkavállalóival.

Az alapítvány tevékenységéről zenei aláfestéssel egy kisfilm is készült: fiatalok és idősebbek elmélyülten tevékenykednek új munkahelyükön. Csak kevesen voltunk ott, de a látottak mindenkit megérintettek. Világossá vált, hogy a vizsgálatról készült jelentés jogosan kapta a "Mindenkinek megéri!" címet.

A telefonos ügyfélszolgálati munkában észrevétlen a különbség
A telefonos ügyfélszolgálati munkában észrevétlen a különbség
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.