Izrael felszámolja az engedély nélküli telepeket Ciszjordániában

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy felszámolják az összes engedély nélküli zsidó telepet Ciszjordániában, illetve nem hoznak létre újabbakat - közölte Miri Ejszin izraeli miniszterelnöki szóvivő.

Olmert ezzel a közel-keleti útitervben rögzített egyik fő izraeli kötelezettségnek akar eleget tenni. A kormányfő azonban arról nem szólt, hogy a már meglévő telepeken befagyasztják-e a további építkezéseket.

Palesztin tisztségviselők hűvösen reagáltak Olmert bejelentésére. Száeb Erekát palesztin főtárgyaló leszögezte: vagy 100 százalékban számolják fel a telepek létesítését vagy sehogy, mert ebben a kérdésben nincs középút. Erekát szerint Olmert mostani gesztusával nem teljesíti teljes mértékben a zsidó állam kötelezettségét, mert a felszámolási ígéret nem vonatkozik a már meglévő telepeken a "természetes növekedés" keretében folytatott építkezések befagyasztására.

Az Egyesült Államok által támogatott közel-keleti útiterv önálló palesztin állam megalapítását irányozza elő. A 2003-ban elfogadott menetrend első lépéseként Izraelnek le kellene állítani a zsidó telepek létesítését, valamint fel kellene számolnia az illegális telepeket. Korábbi izraeli kormányok erre már több alkalommal kötelezettséget vállaltak, ám az ígéreteket mindeddig nem követték tettek.

Eközben az izraeli kormány hétfőn jóváhagyta 450, a mérsékelt Fatah-párthoz tartozó palesztin fogoly szabadon bocsátását. A döntéssel a zsidó állam jó szándékát akarja demonstrálni az annapolisi Közel-Kelet-konferencia előtt - mondta egy név nélkül nyilatkozó illetékes.

Olmert hivatala bejelentette, hogy a kormányfő kedden Egyiptomba látogat, és találkozik Hoszni Mubarak államfővel. A váratlan vizittel Izrael feltehetően azt szeretné elérni, hogy minél több arab ország vegyen részt a november végi annapolisi konferencián.

(MTI)

Ehud Olmert
Ehud Olmert
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.